x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи кой да ги достави

Ветеринарномедицинският институт пристъпи към договаряне с „Асклеп – Фарма“ ООД

Няма тестове за АЧС! Държавата посочи кой да ги достави
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Снимка: pixabay.cm
В момента липсват диагностикуми за изследване на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), обяви доц. д-р Емилия Радева Иванова, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Ръководството на БАБХ е обявило през септември тази година обществена поръчка за доставка на тестове за диагностика, но процедурата е обжалвана. Затова на 7 декември Институтът е преминал към пряко договаряне без предварително обявление. Покана за участие в обществената поръчка е изпратена само до една фирма. Това е софийската „Асклеп – Фарма“ ООД.
 
Поръчката е за доставка на 56 004 дози от инвитро диагностично ветеринарномедицинско средство – набор от китове за диагностика на Африканска чума по свинете чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR) в реално време.
 
Прогнозна стойност на доставката е посочена в размер на 1 395 916,67 лв. Макар че за участие е поканена само една фирма, като критерий за възлагане на обществената поръчка е посочено „най-ниска цена“.
 
 

В документите за откриването на процедурата доц. д-р Емилия Радева Иванова обяснява как се е стигнало до тази ситуация.

 
„В Централното управление на БАБХ с Решение № 5248-Ю/19.09.2018 г. е открита „Открита процедура“ за доставка на диагностикум за изследване на АЧС и с Решение № РД11-2338/20.11.2018 г. На възложителя е избран изпълнител на поръчката, но решението за избор на изпълнител се обжалва и възпрепятства възлагането на поръчката и навременното снабдяване с диагностикума“, пише директорът на института.
 
Тя допълва, че тъй като в момента липсва диагностикум за изследване на болестта, е необходимо незабавно да се осигури такъв с цел осигуряване на изследвания за откриване на заболели животни и предприемане на необходимите навременни мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта. 
 
Според директора това води до невъзможност за спазване на сроковете по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и обуславя необходимостта от откриване на настоящата процедура на договаряне без предварително обявление.
 
Отварянето на ценовото предложение на фирмата, посочена за изпълнител, е било насрочено за 12 декември тази година.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Превантивно клане на здрави животни – ще стане ли закон?
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news