Заявените площи с оризови насаждения през 2010 г. са повече, отколкото могат  да бъдат  подсигурени за напояване. Това заяви в Пловдив изпълнителният директор на „Напоителни системи" ЕАД Елица Попова на среща с оризопроизводители.

Оризопроизводителите  от Пловдивска област са заявили 65 хиляди декара площи. Към момента „Напоителни системи" може да поеме едва 50 хиляди декара, обясни Елица Попова. На срещата беше предложено да се въведе при необходимост стъпаловиден график при засаждането на водолюбивата култура.

Фермер.БГ потърси за коментар Пеньо Тодоров, който отглежда 1300 дка ориз. Действително през тази година очакваме недостиг на водата за напояване, коментира той. В същото време обаче проблемът не идва само от по-високия размер на заявените оризови площи, а и от остарялата канална мрежа. Тя се нуждае от основен ремонт, тъй като е напълно амортизирана и изгнила, плочите на каналите са начупени. От тук се получават и големи загуби на вода, които не достигат до оризищата. Според оризопроизводителя поне 30 години канализацията не е ремонтирана. Освен това обаче каналите дори и не се почистват  - обраснали са с храси и дървета, което допълнително затруднява движението на водата.

Съоръженията на „Напоителни системи" в цялата страна имат нужда от финансиране за по-специална поддръжка, стана ясно още на срещата. Необходими са милиони левове, които трябва да дойдат от централния бюджет, каза Попова. Оризопроизводителите пък недоумяват защо парите, които плащат за вода (в рамките на около 67-68 лв/дка) не се инвестират в подобряване на канализационната мрежа, а всяка година им се казва едно и също – пари няма...