Тези фермери, които не притежават документи за животните си няма да получат обезщетения заради шапната епидемия в Бургаския регион, съобщи зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров, който е командирован за десетдневка в засегнатия регион.

По думите му, същото ще важи и за компенсациите за пропуснати ползи. Стопаните ще трябва да докажат на база на документация за миналата година колко мляко са получили и продали.

От срещата на властта с фермерите в Бургаско стана ясно, че ограда с Турция ще има до края на годината, по всяка вероятност още наесен, тъй като през зимния сезон вирусът на заболяването е изключително агресивен. По предварителни прогнози оградата ще струва около 30 милиона лв.

 

Веднага след това ветеринарните власти обявиха ново - осмо огнище на болестта!

При извършване на регулярните клинични прегледи и лабораторен контрол от страна на Българска агенция по безопасност на храните при изпълнението на рутинните мерки за контрол и ограничаване на болестта шап, при чифтокопитни животни, бе потвърдено ново огнище на шап в село Долно Ябълково, община Средец, съобщиха от агенцията.


Селището се намира в 3 километровата предпазна зона около огнището регистрирано в землището на село Кирово и на 4.5 километра от границата с Република Турция.


С цел ограничаване на заразата БАБХ ще предприеме незабавно умъртвяване и загробване на всичките възприемчиви животни, отглеждани на територията на село Долно Ябълково - 325 дребни преживни животни, 45 едри преживни животни, собственост на 6-ма стопани от селото.