Някои медии побързаха да атакуват протеста на фермерите, като ги обвиниха, че не са свалили Правителството. Типичната за редица медии незапознатост с проблемите на агро-сектора ги постави в неловка ситуация, защото се изказаха изключително неподготвени и станаха за смях пред заетите в сектора.

След най-мощната за тази година кампания, насочена срещу манипулации на зърнения пазар, която бе проведена от bTV още в началото на жътвената кампания и продължи с регулярни излъчвания до края на Септември, то след протестите от петък, вестник Стандарт се бори за 2-о място сред медиите атакуващи селскостопанския сектор в услуга на корпоративни и партийни интереси.

представяме на вниманието ви няколко кратки извадки:

в-к Стандарт : Според вестника фермерите нямали право да протестират, защото дошли в София с “Машини все от световни лидери в бранша, нещо като ферарито на тази индустрия - "Джон Диър", "Ню Холанд", "Маси Фергюсън"...
Освен това в-к Стандарт заявява нагло, че “инвестициите в нова селскостопанска техника нямат никакъв социален ефект, какъвто уж се гони чрез съответните програми на ЕС “, тъй като от тях се облагодетелствали само вносителите на техника и най-големите арендатори.

целият материал вижте тук :

http://tractor.bg/forum/viewtopic.php?f=18&t=1047

Агенция Фокус : Фермерите не са си свършили работата, понеже не са свалили Правителството и са си тръгнали от София “все едно ги е нямало”. Според Агенция Фокус “едва 150 тракторчета” са влезли в София, докато “500 машини трябваше да бъдат докарани в центъра на София”.
 
В България, тракторите на възраст до 5 години са едва 3,4% от общия брой трактори в страната. По данни на Германската индустриална камара, която тази година представи проучване за състоянието на машинно-тракторния парк в Европа, става ясно, че България се нарежда на последно място в Европа по наличие в стопанствата на машини до 5 годишна въраст. За сметка на това 81,9% от тракторите в България са напълно амортизирани, като повечето са проиведени през 70-те години.

Използването в стопанствата на стара и амортизирана техника е една от основните причини за неефективното земеделско производство и ниската конкурентноспособност на родните фермери.



вижте ВИДЕО клипове от протестите на зърнопроизводителите в София


снимка: www.selo.bg