От днес инспекторите на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) излизат на засилени проверки в млекопреработвателните предприятия и в търговската мрежа. Основна цел на проверките на инспекторите ще бъде да видят дали се спазва заповедта от 18 май за етикетирането на храните, съдържащи растителни мазнини, макар и да има мляко в тях. Тези храни повече не може да носят млечните наименования кисело мляко, сирене или кашкавал. Предприятията разполагаха с един месец, за да изпълнят заповедта на генералния директор на службата д-р Йордан Войнов.

Санкцията при неизпълнение на предписанията според Закона за ветеринарномедицинската дейност е от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци, а при повторно нарушение - от 3 000 до 10 000 лв. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване на част или на цялата дейност на обекта до изпълнение на предписанието.

Продукти с вложено сухо мляко ще могат да носят наименованието „млечни продукти”. В киселото мляко е разрешено да се влага до 20% сухо мляко, в сиренето от краве мляко – до 30%, а в кашкавала от краве мляко - до 25%.

Oще по темата:

Продукти с растителни мазнини вече няма да се наричат кисело мляко, кашкавал, сирене