За коя ли поредна година животновъдите от страната продължават да чакат прословутите държавни помощи за глава животно, които за 90 процента от фермерите се явяват последната надежда за успешното презимуване на фермите им. Стопаните, които отглеждат над 5 крави, чакат обещаното, макар и оскъдно държавно подпомагане от по 180 лева за говедо, а овцевъдите и козарите - по 30 лева за овца и коза. От земеделското министерство продължават да се кълнат, че до края на годината все пак това ще се случи. Но за да стане реалност получаването на парите трябва да има актуализирана идентификационна система, акредитирана от Брюксел. А нещата с актуализирането на данните в системата не са никак розови.

 

През последните осем години системата е обслужвана от Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) и в нея цари пълен хаос, алармират от Българския ветеринарен съюз. Нали именно заради тази система падна главата на един генерален директор на НВМС, който обещаваше, че системата ще е готова до 1 септември 2008 год., после щеше да е готова до януари 2009 год. Пак не стана. И сега, в началото на октомври 2009 год., в нея продължават да фигурират огромен брой животни, които отдавна не съществуват. В същото време има животни - предимно по 2-3-5 овце и кози на един стопанин, които липсват в системата.

 

А заради съществуващата забрана едно животно да не бъде въвеждано докато не навърши 40 дни, ветеринарните лекари могат да го опишат само на хартиен носител, но не могат да го регистрират в системата за идентификация. При това положение, ако все пак държавата успее да раздаде до края на годината доплащанията на глава животно, докато в системата не са изтрити имагинерните животни и не се регистрират пропуснатите, това ще бъде поредното източване на оскъдните държавни средства за животновъдите. Има и пример - системата е посочила 91-годишен старец като собственик на 2000 дойни крави, а човекът няма нищо живо.

 

Според практикуващите ветеринарни лекари към днешна дата достоверността на данните в системата не е по-голяма от 30 процента. Това означава, че от предвидените за тази година 61 милиона лева за субсидиране на глава животно стопаните ще получат реално една трета от полагащата им се помощ.

 

Затова от Българския ветеринарен съюз настояват веднага да получат пълен достъп до Идентификационната система. Така практикуващите ветеринарни лекари реално ще могат да я актуализират и тя ще бъде готова до януари догодина.

 

Хари Харалампиев, в-к Монт Прес