Нов сорт нетрадиционни домати е разработил Институтът по зеленчукови култури „Марица“. Те са с овални плодове като грозде, изключително вкусни, богати на витамин С и ликопин, който предпазва от рак и стареене. Това е една от 48-те новости, които ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба АГРА 2010. Тя ще се проведе от 23 до 27 февруари в Международен панаир Пловдив с участието на фирми от 18 държави, съобщават от панаира.
 
Модерната тенденция за налагане на биопродукти е представена мащабно на АГРА 2010. Предлаганите доскоро изкуствени торове и препарати за стимулиране на растежа на растения и животни вече са заменени от методи, копиращи природните.

Наши научни институти се представят с нови сортове плодове, зеленчуци и зърнени култури, които зреят по-рано и дават по-високи добиви по естествен път. Сред световните новости е първият български сорт нектарина „Гергана“, селектиран от Института по овощарство в Пловдив. Плодовете узряват още в началото на юли, те са едри и с малка костилка.

За първи път излизат на европейския пазар високопродуктивните сортове ечемик на Института по земеделие в Карнобат – Кубер, Аспарух и Сайра, които са пивоварни сортове, устойчиви на студ и болести. Нов е и фуражният сорт ечемик ИЗ Бори, който е първият български зимен шестреден фуражен ечемик с висока студо- и зимоустойчивост и добра устойчивост на брашнеста мана, кафява, черна и стъблена ръжда.

Необходимостта бързо да бъдат възстановени ерозирали терени е накарало учените от Института по почвознание „Н. Пушкаров“ да разработят естествени геокомпозити за затревяване. В тях се комбинират борови иглички, тор, торф, тревни смески. Подходящи са за озеленяването на паркове, стадиони, голфигрища, ски писти и туристически обекти.

Много от новостите, които ще покажат изложителите на АГРА 2010, са оринтирани към „по-интелигентно“ производство в сферата на животновъдството и растениевъдството и са съобразени с модерните стандарти. Например, системата за педикюр на крави подобрява комфорта и здравословното състояние на животните. Тя представлява гумена пътека с абразивно покритие, което не наранява копитата. Друга новост е еластичният каучуков праг за предните карака на кравите, който позволява те да се чувстват по-комфортно в боксовете за свободно отглеждане.

Част от „интелигентните“ решения са специалните осветителни тела за активизиране на фотосинтеза и на добива на месо и мляко по естествен път. Те могат да се програмират за нуждите на всяко конкретно растение и животно.