x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ново двайсет: Що е то „истински фермер“?

В ОСП след 2020 г. фалшивите фермери ще бъдат пресявани

Ново двайсет: Що е то „истински фермер“?
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
В Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. ще има по-голям контрол за разграничаване и пресяване на фалшивите от истинските фермери. Това става ясно от предложение на Европейската комисия (ЕК) за промяна в дефицинията „активен фермер“. 
 
 
В новия програмен период преди характеризиране като земеделци, фермерите ще трябва да се сблъскат с понятието „истински фермер“. Все още не е ясно по какви признаци и кои ще бъдат признавани като такива, но по този начин ЕК ще се опита да стопира точенето на европейско финансиране, което и на нас не ни е чуждо, сещайки се за схеми с тикви, зайци, калифорнийски червеи, наемане на пасища и ливади от хора без животни и т.н.
 
Що е то обаче „истински фермер“ никой не знае. Именно сложният брюкселски език бе и един от поводите за провеждане на работно заседание на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, ротационен домакин на който беше Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 
В рамките на форума стана ясно, че браншовите организации, заедно с администрацията в ресорното ведомство ще предложат точно определение за понятието, базирайки се на икономическа логика. Костадин Костадинов, председател на НАЗ коментира пред Фермер.БГ как той разбира новото понятие.
 
„Това е една дефиниция, изцяло нова, която трябва да почнем от самото начало. Какво значи едно жизненоспособно стопанство, например? Трябва да измислим какво значи едно такова стопанство в България. Ние искаме да сме жизненоспособно стопанство, а не социално стопанство, което да разчита само на подпомагане. Тези срещи и този дебат е предимно затова – да си изясним новите неща. В момента за първи път получихме информация от МЗХГ какво е работено през тези 3 месец, какво е договорено в Брюксел. Няма нищо конкретно и ясно за момента“.
 
В момента НАЗ прави информационни срещи в цялата страна. Асоциацията е започнала от Южна България, а сега продължава и в Северна България, съвместно с Институт за агростратегии и иновации.
 
„Искаме този брюкселски език да стане достъпен за повече хора и да го преведем, защото самата тематика е доста сложна. От Брюксел са заложили някакви изисквания, които не са разписани какво точно искат и значат. Очаква се в края на месец септември да излезе доклад, в който да пише точно какво трябва да представлява стратегическия план. Има много нови неща, които никой не ги разбира“, обясни Костадинов.
 
По думите му в момента има сближаване на позициите на страните-членки. Всички те са озрели, че не искат орязване на бюджета. 
 
„Освен общата позиция за неорязване на бюджета обаче има и различия. Например, нашата позиция е да има обвързано производство и преходна национална помощ, но дали ще стане… не се знае. Германия, например – не иска. А тя е страна-донор, като Франция и тяхното мнение се чува доста повече от нашето“.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Каква е позицията на България за ОСП?
 
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
18.09.2018 | 389 прочитания
Европейските дилъри на Rostselmash отчитат успешен сезон
Пазарният дял на зърнокомбайните в България през изминалия сезон е увеличен 3 пъти

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news