Ново огнище на шап откриха ветеринарните власти. Положителни са пробите взети за шап от животни в село Граматиково, община Малко Търново. В населеното място е наложено ограничение на движението на хора и автомобили.

Положителните резултати са установени от кръвни проби. Над 13 от животните в селото са с опасното заболяване, уточнява Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).

Наличието на антитела е открито при пробите, които ветеринарните лекари взимат повторно от животните в рисковия район заради 20-дневния инкубационен период на заболяването. До момента са изследвани около 1100 проби от населени места в общините около огнищата, като само тези 14 са положителни.

Селото се намира в община Малко Търново и попада в 10-километровата предпазна зона около първите две огнища на шап. За да се спре разпространението на заболяването, съгласно утвърдения от Европейския съюз план, се налага да бъдат умъртвени 149-те възприемчиви към шап животни в селото – 1 крава, 38 овце и 110 кози.

Комисия към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще направи опис на умъртвените животни, на базата, на който ще бъдат определени обезщетенията, които ще се изплащат на собствениците им.

380 са жителите на село Граматиково като повечето са пенсионери и основното им препитание е гледането на животни. Те се занимават основно с гледане на домашни животни и това е техният начин за препитание плюс пенсията. В община Малко Търново не са пристигнали официални документи от НВМС, които удостоверяват положителните проби за шап по домашните животни в село Граматиково.

От началото на 2011 г. това е трето огнище на шап в страната, след като зарази бяха открити в селата Кости и Резово. Компенсациите на собствениците в с. Кости бяха изплатени в края на миналата седмица. Още 106 522,90 лв. ще бъдат изплатени през тази седмица на собствениците на умъртвени животни в с. Резово.