Приетата през месец септември 2018 г. Наредба №5 за прилагане на правилата на биологично производство ще се промени до дни. Дали обаче опитите на бранша, усилията на земеделското министерство и добрите практики, взаимствани от други европейски страни, ще проработят?
 
 
Към момента тече обществено обсъждане на наредбата. То ще продължи до 18 април 2019 г. Въпреки многобройните срещи с бранша и нанесените промени, наредбата все още не удовлетворява родните производители. Именно тя беше и една от причините за протеста пред Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) вчера, 9 април.
 
„Организирахме кръгли маси, доведохме експерти от чужбина. И какво получихме в замяна? Три скандала, единият от които беше с контролиращите лица. Двете изменения, които вече са публикувани, са по наше желание, посочено още през декември и януари. След което искахме да седнем и да променим цялата наредба“, коментира Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), пред Фермер.БГ след протеста.
 
Тя изказа възмущението си, че вече шест месеца биопроизводителите убеждават министерството да промени спорната наредба
 
До фалит на биопроизводители няма да се стига, разговорите за текстовете в новата наредба продължават, категоричен е директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в ресорното министерстео Михаил Карабельов, пред Фокус. По думите му сегашните корекции дори облекчават в две посоки биопроизводителите – във вземането на проби и случаите на наличието на неразрешени вещества в продуктите. 
 
Във връзка с всичко това, агроведомството пое ангажимент след обнародването на промените да организира нова среща с биопроизводителите. Времето за тази среща дойде по-рано от планираното. Очаква се представители на министерството и биопроизводителите да обсъдят в по-широк кръг въпросите и предложенията за изменение и допълнение на наредбата. Срещата е насрочена за 12 април, петък.  
 
От БАБ научиха от Фермер.БГ за поканата за новата среща. Очакваме и техния коментар.