Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Новите постижения на науката на Агра в Пловдив

Институт по криобология и хранителни технологии ще покаже уникална за Европа разработка

Новите постижения на науката на Агра в Пловдив
Автор: Фермер.БГ
Снимка: Международен панаир Пловдив
Иновативни разработки за здравословно хранене ще представят и научни институти в рамките на Международната селскостопанска изложба „Агра“ от 21 до 25 февруари в Международен панаир Пловдив. 
 
Новост от европейски мащаб е високо белтъчният хляб, подходящ  за болни от диабет и съредчносъдови заболявания. Той е разработен от Институт по криобология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти. 
 
Дебют правят и два продукта на Институт за изследване и развитие на храните. В диетичните безглутенови кексчета се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци,  обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини. 
 
Още вкусни и полезни допълнение към диетичното меню може да се намерят сред екопродуктите, които ще бъдат демонстрирани във „Фудтех“ и в Специализираната изложба „БиоАгра“.  Съставки за прочутата средиземноморска диета ще предложи изложбата „Вкусове от Италия“. 
 
Храни и напитки, които доскоро бяха зачерквани от диетите, вече може да разнообразят менюто, тъй като техните модерни варианти са с малко калории и без  глутен. Макарони и пасти, от които е премахнато всичко вредно – глутен, ГМО, трансмазнини, са сред изненадите на Международната изложба за хранителната индустрия  „Фудтех 2018“. Те са направени от царевица, вирееща в  екологично чисти райони в Аржентина. В натурална почва са пораснали и българските трюфели, които са суровина за изискани продукти и вече заемат сериозни позиции на световния пазар. 
 
На изложбата ще бъдат презентирани лешников и фъстъчен крем с високо съдържание на ядки плюс екстракт от розмарин и зелен чай, показващи, че и сладкишите може да са здравословни. Ново поколение био енергийни напитки съчетава  растения с доказани  благотворни качества (зелен чай, джинджифил, мента, лайм)  и семена от чия. Ще има студено пресовани сокове от ябълка и от арония, като плодовете са отгледани без химикали.
 
В борбата срещу наднорменото тегло помага и иновативен български продукт, спечелил награди във Франция, САЩ, Китай, Русия. Хранителната добавка, създадена от проф. д-р Димитър Памуков,  е изцяло натурална, топи мазнините и целулита, има детокс ефект. 
 
Веднага след откриването на „Фудтех 2018“  ще се състои дискусионен клуб „Детско и ученическо хранене. Средиземноморска диета“, организиран от Националния омбудсман, министерствата на здравеопазването и на образованието, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. 
 
Посетителите ще имат възможност да открият подходящи вина и алкохолни напитки, с които да комбинират любимите си храни, на изложбата „Винария 2018“. Тя, заедно с „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“ създава неповторимата атмосфера в Града на виното и деликатесите, който отново ще събере десетки хиляди ценители на кулинарията и енологията. Гостите ще видят и новото изложение „Дибла – идеи  и продукти за интериора“.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
За 27-и път АГРА събира селското стопанство на едно място
 
Порожанов разкри какво ще включа стратегията за дигитализиране на земеделието
20.04.2018 | 3402 прочитания
Порожанов разкри какво ще включа стратегията за дигитализиране на земеделието
Министърът е домакин на форума на високо равнище за цифровото земеделие „Заедно за силно цифрово земеделие“, който се провежда в София

Кандидатствахте ли през ИСУН?

news