Нови житни кръгове се появиха и тази пролет в Англия. Разликата през тази година е, че странните и сложни форми вече се образуват и в полета с рапица. От началото на май 2010 са заснети 5 нови образувания.

 

 

 

Припомняме ви, че през 2007-а година комбайнери от Разградското село Китанчево, се свързаха с екип на Трактор.БГ, който да заснеме появилите се в землището на селото 8 метрови сложни житни кръгове.  Житни кръгове се появяват регулярно в региона на Исперих и Разград още от 2000 г.  Българският фолклор също пази легенди и предания за периодично появяващи се от незапомнени времена странни кръгове в нивите и поляните по нашите земи. Народът ги наричал “самодивски хора” и ги избягвал, вярвайки, че са оставени от обгърнати в светлина и танцуващи в мрака безсмъртни магически създания, общуването с които носи гибел.

 

Вести за забелязани в Добруджа странни кръгови следи във все още неожънатите ниви предизвикват сензация през лятото на 1998 г. Седнали във високите кабини на два комбайна в разгара на жътвата, механизатори от силистренското село Цар Асен първи съзират чудатите образувания в местността “Хайдушка поляна”. Те завеждат на мястото невярващи свои съселяни и пред изумените им погледи се разкриват няколко релефно открояващи се кръгли очертания със среден диаметър от два метра и разстояние помежду им 10 метра. Подобни тревни кръгове започват да се появяват през следващите няколко години и край село Карапелит, недалеч от Добрич и близо до Исперих. При формациите край Исперих тревата само се е слегнала, но е с по-тъмен цвят. Агрохимичният анализ на чимове от центъра, периферията на кръга и от околния терен в лабораторията на ИЗС “Образцов чифлик” - Русе показва необичайно и непонятно бързо израстване на тревата, образуваща кръговете. Учени от Геофизичната лаборатория на БАН в Русе изказват неофициално предположение, че кръговете са провокирани от повърхностни карстови форми, но не успяват да обяснят защо идентични форми се появяват върху различни по структура и състав участъци от терена. Версията за влиянието на спори и мицел също е безсилна да разкрие причината за образуването на серия от правилни окръжности, чиято цялостна композиция е различима само от птичи поглед. Според експерти от Гражданска защита и РИОСВ-Русе, радиационният фон в района е нормален, а концентрацията на тежки метали в почвата е под пределно допустимите концентрации и не би могла да влияе върху появата на симетричните кръгове. Участник в експеримент на уфологичен екип пък, застанал в средата на един от кръговете споделя, че почувствал как “някаква сила” (силово поле) се стреми да го изхвърли извън очертанията му. Към въпросителните около възможния произход на българските “кръгове в полята” се прибавя още една.



В ранните часове на 28 април 2001 г. кметът на разградското село Дряновец Георги Динков забелязва висящо над къщите огромно жълтеникаво кълбо с големината на пълна луна, което светело като прожектор. Множество очевидци виждат същото  да се появява около 4-4,30 ч. и през следващите две нощи в продължение на час, след което изчезвало. Същият 28 април агрономът от местната земеделска кооперация Димитър Георгиев тръгва да обиколи нивите с пшеница и в местността Васильов геран на 8 км от Дряновец се натъква на странно оформени кръгове и полукръгове от изсъхнала, сякаш сварена растителност. Огромен правилен кръг с диаметър 50 метра разполовявал на две цъфнал храст. Георгиев е убеден, че придобилите жълтокафяв цвят растения в очертанията на кръговете и полукръговете не са поразени от хербициди, а от много висока или много ниска температура. 

 

Някои експерти заявяват, че аномалните следи са продукт на свръхсекретни военни експерименти с авангардно микровълново оръжие от резонансен тип, което въздейства само механично, като отнема хлорофила на растенията, но не и върху генетиката на флората и фауната, с което се обяснява отсъствието на радиация. Възрастните хора от Дряновец обаче твърдят, че неведнъж са виждали светещи тела, кръжащи нощем над полето. Те си спомнили, че още през 50-те години на миналия век над Дряновец са се появявали НЛО като това, наблюдавано в края на април 2001 г. Понякога те били стряскани и от появата на странни светения край селото След продължителните теренни проучвания и лабораторни анализи уфолози и дори някои учени са вече убедени, че кръговете в добруджанските поля не са нищо друго, освен поредното уникално проявление и доказателство за намесата на извънземен “фактор” на територията на България.

 

Според Лъчезар Филипов, ръководител на Института за космически изследвания към БАН, в България ежегодно има житни кръгове в Добруджа и Рила. Проблемът е, че тук те бързо биват ожънати или окосени. Факт е, че житните кръгове не са човешко дело и не могат да бъдат ( макара да има фалшиви опити )  направени от стъпки, тъй като житото е винаги наведено на 45 градуса и зърното не пада от класовете, които продължават да си растат. След 10 дена кръговете изчезват. Доказано е, че хора не ги рисуват. Това е подобно на холографската снимка – с лазерен лъч може да рисувате и да пренасяте информация. Не знаем обаче дали това се прави с електромагнитно излъчване. Явно във вселената има и други типове информационни полета.