Промените в климата са безспорни, като те налагат въвеждането на нови сортове в земеделието и усъвършенствани технологии във всички сектори на селското стопанство.
 
 
Това беше една от темите, обсъдени на Координационния съвет по изменение на климата към МОСВ в рамките на дискусия за разработването на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата. Очаква се документът да бъде приет през септември.
 
Данните показват, че 15-те най-топли години на Земята са регистрирани през последните 20 години. В България се наблюдават повече и по-дълги периоди на засушаване, следвани от сериозни бури и тежки наводнения с разрушения и жертви. 
 
Вече е представен работен вариант на Стратегията, в който са включени действията в най-уязвимите сектори. Изследвани са ефектите върху изменението на климата върху девет сектора - селско стопанство, туризъм, транспорт, човешко здраве, биоразнообразие и екосистемни услуги, гори, воден сектор и градска среда.
 
 
„Тези климатични изменения ще доведат вероятно до промяна в технологиите на отглеждане на различните култури, а също и на животински видове. Вероятно ще доведат до промяна и във видовете култури, които са подходящи за отглеждане в нашите условия. Вероятно ще доведат и до необходимост от нови сортове или до нови методи за борба с нетипични за нашата страна вредители - плевели и болести“, каза зам.-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, съобщи БНР.
 
По думите й, институциите трябва да създадат благоприятната среда за прилагане на устойчиви политики и практики, включително и добри модели, които да насърчават земеделските производители да използват инструменти от типа на застраховането.
 
За следващия програмен период се повишават изискваният на Европейската комисия да се отделят повече средства за мерки за намаляване на вредното въздействие върху климата
 
„Икономическите щети са очевидни и поради това застраховането на бизнеса и имуществото е стъпка за превенция от природни бедствия“, коментира Георги Стефанов от организацията Световен фонд за дивата природа.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!