Селскостопанската академия и Институтът по лозарство и винарство в Плевен организираха в Плевен открит ден на технологията на БАСФ за опазване на лозята от вредители и семинар за десертното гроздопроизводство в България на тема "Гроздето - цар на плодовете".
В рамките на еднодневния форум беше представена растителнозащитната технология на БАСФ за опазване на лозя от вредители, а представители на ИЛВ - Плевен представиха резултатите от проведен демонстрационен опит с фунгицидни продукти.

 


В рамките на семинара "Гроздето - цар на плодовете" бяха представени и новоселектирани сортове и клонове лози в Института по лозарство и винарство в Плевен.
Изнесени бяха данни, касаещи характеристиката - химична и морхологична - на десертни и винени сортове грозде. Специално място беше отделено и на новите сортове, селеккция на Института по лозарство и винарство в Плевен.

 


9 нови сорта и клонове лози от два месеца вече имат сертификати. Това е нашият научен продукт, който ние ще предоставим на лозарската практика.
Научни работници, лозари и журналисти заедно откриха специализирана изложба на десертно грозде. В изложбата екипът на ИЛВ представя основно десертни сортове грозде, както и някои от новите винени сортове. В изложбата бяха включени 28 сорта и клона - доминиращите десертни сортове бяха представени от 18 бели и 5 червени. Очакванията на научния екип на ИЛВ - Плевен са съвсем скоро тези сортове да получат заслужено признание на българския пазар, а защо не и на външни пазари.

 


Мирослав Иванов, завеждащ отдел "Сортоизпитване" в ИЛВ, сподели, че въпреки неблагоприятните условия през тази стопанска година ИЛВ представя голямо разнообразие от сортове грозде, собствена селекция. "През настоящата година успяхме да утвърдим 6 нови сорта, които вече са включени в сортовата листа на България. Част от тези нови сортове са с повишена студоустойчивост и устойчивост на мана - приоритетно направление в дейността на института, което е и добър потенциал за бъдещо производство на екологично чиста продукция от грозде", научихме от Мирослав Иванов.

 


Най-ранозреещият сорт от новата селекция на института е "Гарант", който за района на Плевен узрява в края на юли и началото на август. Сред най-новите сертифицирани сортове на ИЛВ са "Милано" и "Плевенски фаворит" - десертни. От винените сортове от най-новата селекция беше представен "Плевенска роса", сорт с добре изразен мискетов аромат.
Към момента плевенският институт има още няколко разработки, които са в процес на изпитване и утвърждаване. Според научният екип на ИЛВ те са още по-добри от досегашните селекции на института.

 


За да бъде създаден и утвърден един нов сорт грозде са необходими 20-30 години. Работата по новоутвърдените сортове, селекция на ИЛВ, е започнала през 80-те години на миналия век.