Разглеждането и одобрението на 2970 проекта ще бъде забавено поне с един месец заради промени в наредбите за условията и реда за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), посочват от Асоциацията на земеделските производители в България. Корекциите в наредбите се налагат в следствие на извършен одит на Европейската комисия (ЕК) за прилагането на ПРСР, който е установил пропуски в изискванията към земеделските производители, които кандидатстват по мерките на програмата.

Въпросът обаче е, защо четири месеца по-късно след като завърши проверката на ЕК тепърва ще се правят промени в наредбите? Дори изпълнителният директор на фонд „Земеделие” Калина Илиева обяви на пресконференция преди дни, че вече е била наясно за необходимите корекции. Земеделци са силно притеснени от факта, че заради новите изисквания в наредбите ще бъде забавено разглеждането и одобрението на проектите им. Стопаните се надяваха, че новото ръководство ще предприеме адекватни действия за изчистването на залежалите вече месеци наред проекти по програмата за развитие на селските райони. Оказва се обаче, че това няма да стане бързо, тъй като производителите, които са кандидатствали по европрограмата за закупуване на техника ще трябва да си набавят нови оферти за машините, защото тези, които  вече са представили на фонда няма да отговарят на новите критерии.

Необходимостта от промени в наредбите бяха обявени същият ден, в който в Държавен вестник бяха обнародвани други корекции в наредбите по ПРСР, които обаче не включат новите изисквания.

От АЗПБ настояват Калина Илиева да обясни на обществото, каква е причината след като е била наясно, че трябва да се правят промени и също така е знаела какви поправки трябва да се нанесат не е информирала навреме експертите, които изготвят наредбите за всички корекции, които трябва да се направят.

Ситуацията в момента, е че всички проекти за закупуване на техника, които са внесени за одобрение във фонд „Земеделие”  преди повече от осем месеца, ще бъдат забавени с поне още 30 дни. Това ще доведе до допълнително напрежение сред стопаните, тъй като някои от тях вече са теглили кредити, за да си купят техниката и очакват проектите им да бъдат одобрени и финансирани, защото са изпълнили всички изисквания по досега действащите наредби. 

Друг проблем е и това, че откакто новата власт е започнала работа все още не е направено заседание на  Комитета за наблюдение на ПРСР, който трябва да следи за коректното прилагане на програмата. Преди две седмици министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов подписа меморандум за прозрачност при управлението на земеделския сектор с АЗПБ и оттам се надяват, г-н Найденов да го спазва в бъдеще и да информира непрекъснато земеделските производители за мерките, които се прилагат от ведомството, както и резултатите от тях.