Нови проекти за комасация подготвят от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи( БАСЗЗ )  в няколко Ловешки села, след като именно в угърчинското село Катунец приключи първият такъв пилотен проект.

 

Площта на земите на собствениците от Ловешки регион, заявили желание за участие в проектите, е 20 053 дка, а самите землища са по-големи, като право на участие в комасационните проекти имат всички собственици и могат да се присъединят.

 

С най-много площи са се включили в ловешкото село Радювене - 7685 дка. Следват земеделците от Угърчин - 6734 дка, и летнишкото село Горско Сливово - 5634.

 

Така с новите 15 проекта комасацията ще се разпростре върху 100 хил. дка, като заедно с първия проект - в угърчинското село Катунец, ще достигнат 107 хил. дка, уточниха от БАСЗЗ. В Катунец площта на парцелите е била увеличена с 300 % в резултат на комасационната процедура. Цената на земята се е повишила четири пъти, а на рентите - от 5 лв./дка на над 30 лв./дка. В процедурата са участвали 7000 дка от общо 14 хил. обработвани декари в землището.

 

Вече тече и проект за изграждане на напояване в с. Катунец в резултат на окрупнената земя.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!