x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нови проби със съмнение за чума по ДПЖ пътуват към Монпелие

Те трябва да бъдат потвърдени

Нови проби със съмнение за чума по ДПЖ пътуват към Монпелие
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ

По отношение на втория кръг проби има информация. Има проби, които сме изпратили за потвърждение в лабораторията във Франция. Като казвам за потвърждение – затова, че има установени антитела. Това каза днес пред журналисти министър Румен Порожанов, по отношение на ситуацията с чумата по дребните преживни животни в България.

 
 
Все още обаче се очаква потвърждението на тези проби от лабораторията в Монпелие, Франция. 
 
„Освен това имаме изпратени през френското посолство линкове, които са поместени в сайта на МЗХГ. От там могат да се видят всички проби и това кои са положителни и кои са отрицателни. Така че не трябва да се спекулира с темата“, каза министър Порожанов.
 
Той коментира и темата с оградата, поставена като превантивна мярка срещу африканската чума по свинете (АЧС), подбуден от многобройните негативни мнения затова, че тя е ненадежден инструмент.
 
„Относно оградата - първо се почисти трасето от 133 км. След това самата ограда и бруното, което сложихме е абсолютно надеждно и в момента е спряло преминаването както на останалите животни, които са имали възможност да си пашуват в България, включително и на дивите прасета. Държа да каже, че преди дни имаше голям форум в Брюксел на OIE. Оценките, които ни бяха дадени относно чумата както по ДПЖ, така и за превантивните мерки за АЧС и за първото огнище, което се появи в Тутракация, са абсолютно позитивни“, добави Порожанов.
 
Министър Порожанов е категоричен, че при наличие на АЧС в България решението е единствено изгаряне и загробване на животните. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Няма африканска чума по свинете в Бозвелийско
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news