JCB пуска в действие нова версия на телематичната си система LiveLink, която позволява на оператори с машини от различни марки в стопанството си да ги управляват и контролират на едно място, изцяло през нея. JCB LiveLink е собствена система на JCB и се използва при над 160 хиляди JCB машини по света, с над 70 хиляди влизания в системата на месец.
 
 
Всички ползи и възможности за дистанционно мониториране на машините са вече достъпни за клиенти, които работят и с машини от други брандове, различни от JCB. Новата система JCB LiveLink Контролен Център позволява на собствениците на различни машини безпроблемно да импортират данни от други телематични системи, отговарящи на стандарта на AEMP (Асоциацията на професионалистите в управлението на оборудване) за Телематика VI.2.
 
Пълната информация за машината, без значение дали е JCB или друга, може да се показва и интерпретира през единствен, сигурен и интуитивен уеб-портал или да се интегрира в собствена информационна система на потребителя. JCB ще предостави и няколко услуги за разработчици, които да помагат за интегрирането на данните за машините в съществуващи системи и/или софтуер за отдаване под наем или управление на машинния парк.  
 
Управляващият директор Части и Сервиз на JCB Иън Сайърс казва:
 
„Много клиенти използват смесен машинен парк и повечето производители вече предлагат различни форми на телематични услуги, следователно операторите може би получават набор от комплексни данни, често в различни формати. Това неизменно означава, че се налага да влизат и работят в няколко несъвместими системи, за да добият представа за работата,  параметрите и изискванията за сервизното обслужване на целия си машинен парк.
 
Новата система JCB Контролен Център ликвидира този проблем чрез обединяване на информацията от всички машини на едно място. Това позволява на отговорниците за контрола на машините да получават данни от множество източници и да са по-информирани, по-ефективни и да вземат по-бързи управленски решения.“
 
За желаещите потребители да прехвърлят всички свои машини към този портал за управление дилърите на JCB могат да инсталират системата JCB LiveLink Lite на машини, които не са имали телематично устройство досега.  
 
 
ПОЛЗИТЕ ОТ JCB LIVELINK
 
Телематичната система за управление JCB LiveLink е стандартно инсталирана фабрично на всички големи и средни по мощност JCB машини и с нея разполагат 90% от всички продавани в Европа. Сред новите й характеристики са:
 
* Мониторинг на икономията на гориво
* Данни за работния режим
* Планирана поддръжка и превенция на аварии 
* Отчитане на местоположението в реално време 
 
Повишена горивна икономия
LiveLink осигурява в реално време данни за разхода на гориво, включително текущата консумация и нивото в резервоара. Клиентът има данни за режима на работа и времето в покой, които позволяват да се контролира използването на машината и показва на операторите начини за по-ефективна работа. Увеличаването на времето в покой на машината е знак за недостатъчно натоварване и мениджърът би могъл да пренасочва машини на различни работни места или един товарач да пълни повече камиони, с оглед на по-ефективно използване на машините. 
 
[news]
По-добра превантивна поддръжка 
Сервизни предупреждения, като например за вода в горивния резервоар, могат да се изпращат и до клиента, и до местния JCB Дилър, където те се проследяват и сигнализират за необходимостта от поддръжка или промяна в работата. Това дава възможност на клиента за по-добър контрол над машините, но в същото време гарантира, че дилърът предоставя проактивна грижа и обслужване, съкращаване на времето за ремонт и предотвратяване на сериозни аварии.
 
Ръководителите на машинния парк заедно с дилърите нарсрочват редовните прегледи и сервизно обслужване в подходящо за тях време и след като е сигурно, че необходимите филтри и смазочни течности са налични и че планираното време за обслужването няма да спира работата в стопанството. Клиентите имат достъп до информация за машините си по всяко време чрез онлайн портал, където могат да си задават редовни дневни или седмични отчети, които да се интегрират в други софтуерни програми за управление на машините.
  
Проследяване на местоположението и охрана
Постоянно обновяваната локализираща система на LiveLink може да известява клиента за неразрешено преместване на машината или напускане на предварително зададена зона с цел предотвратяване на кражба и сигнализира компаниите за отдаване на машини под наем за продължаващо използване на техника, която не е отдадена под наем към момента. Наличието на JCB LiveLink помага и за намаляване на застрахователните разноски.
 
Допълнителна информация търсете от ОПТИКОМ ООД, представител на JCB Agriculture в България, www.jcb-agri.bg