Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) трябва да защитава малките и средни ферми, за да могат и те да се доберат до европейските средства за модернизации и перспектива в бъдещето. Това каза за Фермер.БГ Танчо Колев, председател на Националното сдружение на млеко- и месопроизводителите.
 
 
„Малките и средните ферми почти не участват в модернизациите. Има хора, които използват неограничено европейски пари, а има и такива, които изобщо не могат да се доберат до тях. Европейската субсидия в България не е правилно разпределена“, коментира председателят на сдружението.
 
По думите му европейските субсидии убиват малкия и среден бизнес в България. Колев определя стопанството си като средно и въпреки това не е могъл да купи земеделска техника на цената, която се предоставя на по-големите производители.
 
 
„Комбайнът е купен на лизинг. Вие знаете как се изплаща един лизинг, който е от порядъка на 4 000 лева месечно, до 5 000 лева, заедно с автокаското и застраховките. Затова малкият и среден бизнес в България е застрашен от унищожаване“, категоричен е Колев. 
 
Според него се приема само малка част от иновациите, а от тях се възползват единствено крупните земеделци.
 
Той добави, че очаква малките и средните фермери да бъдат погълнати от големите. Техниката в едно по-малко стопанство е 40-50- годишна, още отпреди 1989 г., а когато влезем в едно голямо стопанство, което е с хиляди декари, там виждаме най-модерните машини. 
 
 
„Амбицията е, че сме трудолюбиви и не можем да стоим на едно място. Това е цялата работа. Все се надяваме, че ще стане по-добре от вчера, а утрешният ден ще е по-светъл от днешния“, допълни Колев. 
 
Според него успешен агробизнес в България се прави с много работа и денонощен труд
 
„Сутрин се става в 5 часа и вечер се ляга в 12 часа. Полага се адски труд, за да можеш да успееш в България без европейски средства. В чужбина не е така, там на почит са малките и средните стопанства. В България работим за окрупняване по американски модел, не по европейски“, коментира Танчо Колев и добави, че все пак за 10 години в Европа, България спечели развито зърнопроизводство и овощарство, с модернизирана техника, по-добри препарати и добри резултати.