Изцяло нова цифрова ортофото карта на страната ще изработва консорциума ГМК, който е спечелил специалната обществена поръчка на Министерството на земеделието и храните, съобщиха във вторник от ведомството.

 

Актуализацията на ортофото картата, по която земеделските стопани очертават обработваемите ниви и на тази база получават директните евросубсидии, е предвидена в одобрения от Европейската комисия Консолидиран план за действие за подобряване на функционирането на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) в България.

 

Цената на договора за изработка е на стойност  8.95 млн. лв. без ДДС. За тази сума изпълнителят се ангажира да извърши цялостно заснемане на територията на страната и да изработи новата цифрова ортофото карта до 16 май 2011 г. Повече от половината от работата – фотографиране със самолет на 59 на сто от територията, трябва да се свърши още до 18 октомври 2010 г., допълниха от министерството.

 

От МЗХ обаче спестиха любопитния факт, че консорциумът е управляван от бившия зам. военен министър от квотата на ДПС в кабинета "Станишев" Иван Гаврилов. Нещо повече, консорциумът ГМК е регистриран само преди 3 месеца.

 

Гаврилов беше шеф и на ИА "Държавна собственост на МО", която стопанисваше армейските имоти. Прокуратурата и досега проверява закононарушения около замените на атрактивни военни имоти срещу стари панелни апартаменти.

 

От агроведомството уточниха, че изборът е направен съгласно наредбата за специални обществени поръчки, а заповедта за старт на търга е подписана от Мирослав Найденов на 31 март т.г. От ведомството добавиха, че претендентите са преминали проучване по Закона за защита на класифицирана информация, защото при изготвянето на картата се заснемат и военни обекти.

 

Самият Иван Гаврилов е и сред управителите на сдружение "Надпартийно обединение национално единство" (НОНЕ). Сред партниращите му там личи името на бившия шеф на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков. Той управлява фонда за година също по времето на тройната коалиция и бе приеман за човек от движението на Сокола. В НОНЕ Иван Гаврилов е управител заедно и с ген. Радослав Пешлеевски, бивш дългогодишен началник на "Строителни войски", а също и с Кръстьо Илов - посланик на България в Либия до 1999 г. Илов е и съдружник с Димитър Тадаръков, Радослав Пешлеевски, а също и на бившия премиер Димитър Попов и бившия депутат на НДСВ Никола Николов в дружеството "Дженерал контракторс".

 

Според ДАКСИ Иван Гаврилов се води управител на консорциума победител. Негови собственици са гръцката фирма "Геоматикс С.А.", група нефизически лица и българската фирма "Мапекс".