x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нова защита за млякото срещу имитиращите продукти

Имитиращите продукти ще може да се предлагат само отделно, встрани от млечните храни

Нова защита за млякото срещу имитиращите продукти
Автор: Фермер.БГ
Снимка: pixabay.com
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) обяви проект за промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, като допълнителна защита срещу имитиращите храни.
 
 
Имитиращите продукти, които съдържат и мляко, ще може да се предлагат единствено, ако са предварително опаковани и са на отделни щандове от тези, на които се предлагат млечните продукти. Отделните щандове или обособените за целта места трябва да са ясно обозначени с надписа „Имитиращи продукти“, предвижда проектът.
 
„С промяната на наредбата изрично ще се забрани употребата на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти, както и посочените в Приложението към наредбата наименования, използвани за означаване на различните видове млечни продукти“, обясни министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в проект на доклад до Министерския съвет.
 
България има право да въведе допълнителната защита по силата на два европейски регламента - Регламент № 1308/2013 за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти и Регламент 1169/2011 за обективно информиране и осигуряване на високо равнище на защита на потребителите във връзка с информацията за храните.
 
Едно от изискванията е в списъка на съставките на етикета ясно да се обозначават компонентите или съставките, които са използвани като частични или пълни заместители. В случай, че обичайна съставка е заменена с друг компонент, върху етикета в непосредствена близост трябва да е посочен заместителят. При това шрифтът трябва да бъде поне 75% от височината на буквата „х“ за наименованието на продукта.
 
Наредбата включва изискване за посочване на количеството на съставките или категорията на съставките като сурово мляко, мазнини и протеини от немлечен произход, използвани в производството на имитиращия продукт.
 
 
„Причината е, че същите са съществени до степен, която характеризира храната и я отличава от продукти, с които може да бъде объркана поради своето наименование или външен вид“, обяснява министър Порожанов.
 
Той припомня, че Регламент № 1308/2013 определя „млечните продукти“ като продукти, получени изключително от мляко, с разбирането, че могат да се добавят вещества, необходими за тяхното производство, при условие че тези вещества не се използват за замяна, цялостна или частична, на която и да е млечна съставка. 
 
„С оглед на това, имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, не са млечни продукти (тъй като в състава им има добавена немлечна съставка) и не могат да бъдат етикетирани и предлагани на пазара като такива“, отбелязва министърът. 
 
Европейската комисия е информирана за подготвените промени в наредбата през юли 2016 г. „От страна на ЕК и държавите членки няма изразени отрицателни становища и възражения по проекта на нормативния акт“, допълва Порожанов. Проектът за промени е публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗХГ, като становища по него се приемат в едномесечен срок - до 14 юни. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
МЗХГ предлага промени за защита на млякото
 
Дамите в селското стопанство: Леда и Юлкие Сюлейманови
19.10.2018 | 2953 прочитания
Дамите в селското стопанство: Леда и Юлкие Сюлейманови
Фермер.БГ обръща поглед към нежната половина на селското стопанство в специална анкета

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?