„Много малко се знае в тази сфера и как се случват нещата относно опазване на здравето на животните. Там се усвояват милиони”, коментира журналистът Марин Николов пред Нова ТВ.
 
Тарифата с цени, по които държавата плаща изследванията на говеда, коне, овце, кози и птици срещу болести, е гласувана тази година. Бруцелозата - опасна инфекция, чиито бактерии стигат до почти всички органи на животните, а при консумация – и до хората. Изследването става с така наречения „розбенгал тест"- цената му е 6 лв. на брой проба. Изследването представлява тест на кръв от животно с помощта на специална течност.
 
Нека умножим тези 6 лв. по броя на пробите за бруцелоза по добитъка в страната, които държавата се кани да възложи с конкурс на частна фирма – над 17 919 00 проби. Получава се над 10 550 000 лв. пари от нас данъкоплатците. С тези пари избраната частна фирма трябва да тества здравето на животните за три години. След запитване ветеринарни лекари и счетоводители сметнали разходи далеч под 6 лв. за брой кръвна проба в лаборатория, а именно – 0,57 лв.
 
6 лв. е била цената за тест на една проба за бруцелоза и миналата година. Интересно, но малко преди обнародването на сегашната държавна тарифа в началото на април, тя е изглеждала по друг начин. Публикувана в интернет на 30 март в нея срещу цената на една проба за бруцелоза не пише 6 лв., а 1,30 лв. Цена, много по-близка до показаната по-горе сметка. На въпрос към председателя на работната група по цените в тарифата д-р Джупарова от Министерството на земеделието и храните, не можа да обясни как се е стигнало до цената от 6 лв.
 
Една от кандидатствалите фирми заяви, че страда от спирането на поръчката, въпреки че победител в тазгодишния конкурс още не е избиран. Същата фирма твърди, че цената от 6 лв. е реална. Други фирми, кандидати за същите проби, са категорични обратното - че цената е в пъти завишена, коментират пред Нова ТВ.