x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нова схема за засаждане на винени лозя стартира от 2016 г.

От началото на 2016 година на територията на Европейския съюз ще започне прилагането на новата система на ЕК за издаване на разрешителни за засаждане и презасаждане на винени лозя

Нова схема за засаждане на винени лозя стартира от 2016 г.
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
От началото на 2016 година на територията на Европейския съюз ще започне прилагането на новата система на Европейската комисия (ЕК) за издаване на разрешителни за засаждане и презасаждане на винени лозя. От 1 януари страната ни няма да разполага с права на засаждане от Национален резерв. Във връзка с промените, които се предвиждат в сектора,  по покана на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) се проведе техническа среща с г-н Нуно Висенте, представител на сектор „Вино“ към ГД “Земеделие и развитие на селските райони“ на Комисията. Той направи презентация и разясни детайлите по новата схема за засаждане на винени лозя, чрез издаване на разрешение от контролния орган в сектора. 
 
По време на срещата се обсъдиха въпросите свързани с първоначалните намерения за прилагане на схемата, а именно изясняване на правилата на ЕС за схемата за разрешителни, включително и правни тълкувания, издадени от ЕК. Беше осъдено и използването на мярка „Преструктуриране и конверсия на винени лозя“ от Националната програма за подпомагане във връзка с новата схемата за разрешителни, както и темата за обновяването на лозарския регистър на Република България.
 
Новата схема за издаване на разрешителни на лозови насаждения ще бъде в съответствие с Регламента на Европейския парламент и на Съвета за установяване на общата организация на пазарите на селскостопански продукти. С промените се предвижда всяка държава-членка да може да предоставя всяка година, до 2030 г., разрешение за право на засаждане на винени лозя в размер до 1% от действителния производствен потенциал или действително засадените площи с винени лозя.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news