x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нова причина за поскъпване на пшеницата

Департаментът по селско стопанство на САЩ ще обяви тази вечер актуална прогноза за добивите на зърно в света

Нова причина за поскъпване на пшеницата
Автор: Фермер.БГ
Поредна прогноза за понижаване на реколтата от пшеница в Русия вероятно ще доведе до ново поскъпване на зърното от тази култура в Черноморския регион, включително и за България.
 
 
В един от основните зърнопроизводителни региони на Русия – Поволжието, тазгодишната реколта се очертава около 11,9 млн. тона или с 34% под отчетената през 2017 г., гласи най-новата прогноза на аналитичния център „СовЕкон“. Като причина за това изследователите посочват продължителната суша през пролетно-летния период.
 
Неблагоприятното време си каза думата и в други ключови региони на Русия. Производството на пшеница на юг – в Южния федерален окръг и в Северно-Кавказкия федерален окръг, се очаква да бъде на равнище 29,4 млн. тона или с 14% по-ниско от миналата година. Прогнозата сочи спад и в Централния федерален окръг с 16% до 15,7 млн. тона.
 
Общата реколта от пшеница в Русия се очаква да бъде 68,4 млн. тона – с 20% под миналогодишния максимум от 85,9 млн. тона. Само преди десетина дни прогнозата беше по-оптимистична, като сочеше реколта от 69,6 млн. тона. Последната корекция се обяснява именно с разочароващо ниските добиви в Поволжието. 
 
Експертите подчертават, че природните условия през 2017 г. бяха близки до идеалните и това стана причина за рекордната реколта от пшеница в Русия. 
 
 
Ново ключово събитие за цените на зърното се очаква тази вечер. В 20:00 часа българско време Департамента по селско стопанство на САЩ (USDA) ще публикува своя ежемесечен отчет WASDE, който силно влияе върху световния пазар. Според анализаторите от „СовЕкон“ досега американското ведомство силно е подценявало площите, заети с пшеница в Русия. Днес, обаче, е възможно тези площи да бъдат коригирани силно нагоре, а това съответно ще натисне цените надолу. 
 
Ако промяната не бъде направена сега, този показател вероятно ще бъде преразгледан през септември, като за тогава ще се отложи и ефектът на потискане на цените. Предишната прогноза на американското ведомство беше за 68,5 млн. тона реколта от пшеница в Русия, без да се отчита Крим, където вече са добити 0,5 млн. тона жито.
 
В същото време голяма част от участниците на пазара очакват Департаментът по селско стопанство на САЩ сериозно да понижи прогнозата си за руското производство. В края на юли Международният съвет по зърното рязко понижи своята оценка за реколтата от пшеница в Русия през тази година от 71,9 млн. тона на 66,0 млн. тона.
 
Другият важен фактор за световните цени на пшеницата е американската прогноза за зърнената реколта в Европейския съюз, където големи райони също бяха обхванати от продължителна суша през пролетта и лятото на тази година.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Изкупната цена на пшеницата продължава да расте
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news