Зачестяват нападенията на норки върху дребни селскостопански животни в района на Раднево, Старозагорско, сигнализираха неправителствени организации.
 
 
Техни представители твърдят, че това са американски норки от опасен инвазивен вид, които вероятно са избягали от близка ферма за кожи. Техни жертви стават най-често домашните птици и зайците, отглеждани в стопанствата тип „заден двор“.
 
Докато търсят храна в дивата природа и в населените места, е възможно норките да разпространяват и опасни зарази. В животинския свят у нас те нямат естествени врагове, а това прави проблема още по-сложен.
 
„Най-потърпевши са хората от селата Маджерито и Загоре. Там почти няма двор, в който хората да не са виждали норка или да нямат животни убити от норки. Миналата седмица един от местните сподели, че само през последните месеци е убил 11 норки в двора си“, съобщиха от Сдружение КАЖИ в писмо до Фермер.БГ. 
 
Местни хора разказали, че избягали норки са забелязвани вече и в град Раднево, даже и в центъра на Стара Загора. Дори една сгазена от автомобил е заснета.
 
 
„Отговор на писмото ни – онова, което подписаха 53 организации и с което искаме забраната на този вид заради инвазивността и опасността му за животните, хората и околната среда – все още не сме получили“, отбелязва Петя Алтимирска, председател на инициативния комитет за забрана на добива на ценни кожи.
 
Тя разказва, че местни хора говорят и за ферма за норки край село Могила. 
 
„Познайте дали в регистъра на БАБХ такава съществува? Обаче през 2016-а имаше инвестиционно предложение точно от с. Могила за ферма за ценни кожи – норки. Дали няма да се окаже, че БАБХ прикрива данни, за да не се всява напрежение, като се разбере, че още една ферма е отворила врати?“, пита Петя Алтимирска. 
 
Тя се обръща към местните хора, ако имат данни за такава ферма в с. Могила или срещат норки на свобода, да сигнализират в РИОСВ Стара Загора.
 
Министърът на околната среда и водите Нено Димов е информиран за проблема с инвазивния животински вид, допълниха от Сдружението КАЖИ. Оттам посочват, че според Закона за биологичното разнообразие министърът може да забрани отглеждането на американски норки във ферми за кожи.