x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нова електронна услуга за земеделските стопани

Изборът на облагане е възможен веднъж на пет години, декларациите се подават до 31 декември

Нова електронна услуга за земеделските стопани
Автор: Фермер.БГ
Земеделските стопани, които подават декларация за избор на облагане, вече ще могат да правят това по електронен път, без да ходят до офис на данъчните.
 
 
Това стана ясно от съобщение на Националната агенция за приходите (НАП) за въвеждането на осем нови услуги, достъпни през интернет с квалифициран електронен подпис (КЕП) – за физически или юридически лица, или с персонален идентификационен код  (ПИК) - за гражданите.
 
Земеделските стопани имат право на избор на облагане веднъж на пет години, като за целта подават декларация в срок до 31 декември в годината преди началото на периода. След изтичането на петте години  фермерът запазва избраното облагане, без да внася нова декларация.
 
Пълното име на услугата, която от този месец вече се предлага по електронен път, е „Подаване на „Декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор на облагане от физическите лица, регистрирани като земеделски стопани“. 
 
„Автоматично ще бъде предоставен достъп до тази услуга на задължено лице с право на пълен или частичен достъп до е-услугите на НАП, както и на упълномощено лице с пълен достъп или частичен до групата услуги „Декларации, документи или данни подавани от физически лица“, уточниха данъчните.
 
Персоналният идентификационен код (ПИК) се предоставя безплатно от НАП, като за целта физическото лице трябва да посети офис на данъчните.
 
Друга нова електронна услуга е „Справка за декларирани, изчислени и внесени задължителни осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице за година“. Тя е достъпна с ПИК и с КЕП от всички физически лица, които имат разрешен пълен достъп до услугите на НАП.
 
Всички електронни услуги на НАП са достъпни на адрес: https://inetdec.nra.bg/.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани в НАП
 
Времето на ръчната работа във фермите отмина
24.03.2019 | 7790 прочитания
Времето на ръчната работа във фермите отмина
Звучи абсурдно фермерът да работи на пълни обороти в стопанството, без значение дали е делник или празник

Имате ли затруднения при подаването на заявления за Кампания 2019 за директните плащания?

news