x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нов шанс за българските земеделци

ЕП подкрепи споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония

Нов шанс за българските земеделци
Автор: Фермер.БГ
снимка: pixabay.com
Споразумението на Европейския съюз с Япония е национален успех, защото дава видимост на родните продукти на голям пазар, на който те имат утвърдено име, каза евродепутатът Момчил Неков, цитиран от пресслужбата на Европейския парламент.
 
 
С влизането си в сила на 1 февруари 2019 г., споразумението дава признание и защита за българските вина със Защитено географско указание: Дунавска равнина и Горнотракийска низина, добави той.
 
По неговите думи в списъка с храни за свободна търговия между ЕС и Япония може да бъде добавено и българското кисело мляко, когато производителите успешно го защитят на национално и европейско ниво.
 
Икономическото споразумение за партньорство между ЕС и Япония бе подписано на 17 юли 2018 г. Почти 5 месеца по-късно то получи подкрепата на Европейския парламент, което го направи най-голямото двустранно споразумение някога сключвано от ЕС.
 
Следващата стъпка е Съветът на ЕС да даде своето финално одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г.
 
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония ще доведе до премахване на почти всички мита, което ще има стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията на ЕС. 
 
Очаква се то да помогне най-вече на малките и средни предприятия, които представляват 78% от износителите за Япония. За целта 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени. Вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно веднага или след преходен период.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Япония спира подкрепата си за големи млекопроизводители
 

Пречи ли на работата във фермата лятното часово време?

news