x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Нов сензор за земеделието - установява проблема преди появата на видимите симптоми

Работещият прототип на новия сензор да започне полеви изпитания още през лятото на 2019 г.

Нов сензор за земеделието - установява проблема преди появата на видимите симптоми
Автор: Фермер.БГ

Джиан Цзин, доцент в катедрата по земеделско и биологично инженерство към Университета Пердю, щата Индиана, САЩ, разработи нов портативен сензор, който позволява по-точно да се определя здравословното състояние на растенията, пише fertilizerdaily.ru.

Заработи първият в Европа колбасен завод, в който работят само роботи


Новото устройство създава хиперспектрални снимки на културите, измервайки влажността, нивото на нутриентите и хлорофилите в тях, ефектите от пръскането с химикали и симптомите на различни болести.

Според създателя на скенера последният позволява да се определят зараждащи се проблеми няколко дни преди видимите симптоми да бъдат видими за невъоръженото човешко око. Освен това редовното използване на подобно оборудване ще донесе на фермерите други ползи - намаляване на използването на торове и вода.

Сензорът сканира отглежданите култури за по-малко от 5 секунди, улавяйки сто нюанса на цвета на пиксел. След това софтуер с усъвършенстван алгоритъм обработва изображението и съставя модел за прогнозиране на състоянието на растенията.

Освен това фермерите, разполагащи със сензора, имат възможност да съхранят получените данни в облак, за да съставят карти на състоянието на културите на полето.

Джиан Цзин със своите студенти успешно е тествал сензора на селскостопански робот, който в автоматичен режим е осъществявал сканиране на растенията в оранжерия. Очаква се работещият прототип на новия сензор да започне полеви изпитания още през лятото на 2019 г.


 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Лозарство: технологии на бъдещето
 
Има решение за проблемите с работната ръка
17.01.2019 | 3868 прочитания
Има решение за проблемите с работната ръка
Квалифицираните кадри са шансът на българските земеделци да бъдат успешни и устойчиви в бизнеса си, благодарение на NIK Academy

Кое ще е най-значимо за фермерите през 2019 г.?

news