Учени намират приложение на димки в борбата с плевелите. Използват се газови пестициди, които се наричат още фумиганти, думата произлиза от латинската „fumus” или дим. Това стана ясно от информация на електронното издание Greentech.
 
 
Фумигацията е процес на обгазяване, при който се унищожават много вредители по растенията  - житният молец, тютюневият молец, както и всички останали видове летящи насекоми. 
 
Учени от университета във Флорида откриват друго приложение - чрез използването на комбинация от фумиганти те унищожават в зародиш плевелите, като се атакуват зоните, в които семената им покълват. За плевелите зоната за контрол е близо до повърхността на почвата.
 
Този метод ще реши много проблеми, защото има плевели, които намаляват добивите от пипер със 70%, а от домати с 50%“, казва Нейтън Бойд, преподавател в университета.
 
Изследователите контролират плевелите с комбинация от диметил дисулфид и метален калий. Бойд оприличава зоната за управление на плевелите с грижите за моравата. 
 
„Помислете за моравата си - има области, където плевелите са по-лоши от други, или области, където тревата не расте добре. Ако искате здрава, добре изглеждаща морава, трябва да се съсредоточите върху проблематичните области. Ако контролирате плевелите с фумигантите, няма нужда да прилагате хербициди. Ключът е в по-доброто използване на пестицидите, което може да доведе до общо намаляване на тяхната употреба“, категоричен е ученият.