x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

НОКА: Турция постави неприемливи условия за износ на живи животни

Не ветеринарномедицинските изисквания и контрола са причината за поставените спирачки пред бъдещия износ

НОКА: Турция постави неприемливи условия за износ на живи животни
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Вероятно износът на живи животни към Турция ще се забави. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) съобщиха за Фермер.БГ, че на този етап условията, които е поставила турската страна са неприемливи. Това стана ясно след срещата на браншовата организация с ръководството на министерството на земеделието, храните и горите.
 
 
„Поискахме среща с турските представители и получихме уверение от страна на МЗХГ, че това ще се случи. Предстои провеждането на Управителен съвет на НОКА, а след това ще проведем и срещата. Искаме тя да се състои в рамките на месец април“, обясниха от НОКА.
 
По думите на ръководството на асоциацията към момента преговорите с турската страна са били провеждани единствено от администрацията на министерството. Тяхното желание е да се проведе диалог, за да се видят възможностите за пробиване на пазара и по друг начин.
 
Не ветеринарномедицинските изисквания и контрола са причините за поставените спирачки пред бъдещия износ. 
 
„Вече няма казус с ветеринарномедицинските условия. Оказва се, че турската страна иска животните да се теглят в Одрин и чак след това да се плаща. Превеждането на сумите да става около една седмица след претеглянето, а цената, която те спрягат е около 5,50 лв./кг“, казаха от асоциацията. Според НОКА тези условия са неприемливи.
 
Износът към Турция отправяше заявка за съживяване на сектора.
 
През 2016 г. България е изнесла 940 броя овце за Турция. През изминалата година, по данни от края на месец март 2017 г., броят на изнесените животни е 9100, като те са в три тарифни кода - 3 300 агнета,  2 600 селекционни животни и около 3 500 овце, сочат данни на дирекция „Пазарни мерки и организации на производители“ към МЗХГ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Отпада една от таксите при износа на животни към Турция
 
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
22.09.2018 | 1040 прочитания
Агроиновации: Опазване на биоразнообразито за по-продуктивни пасища
1000 португалски фермери са засявали на площ от 50 000 хектара различни смесени, бобови и други култури с цел поддържане на по-голямо биологично разнообразие в пасища

Трябва ли да се плащат данъци върху субсидиите?

news