x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

НОКА на среща с министъра заради Наредба 3

Асоциацията стои зад искането си за оставки, ощетените животновъди са в стачна готовност

НОКА на среща с министъра заради Наредба 3
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Управителният съвет на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) ще се срещне с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на 10 юли, за да бъдат обсъдени исканията на фермерите във връзка с отменения от съда член 23 от Наредба № 3 за директните плащания.
 
 
Асоциацията отново ще настоява за оставка на лицата, отговорни за текста, ощетил фермерите. Според НОКА това са д-р Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието, храните и горите, както и на двама експерти от ведомството - Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и на д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство”.
 
„Във връзка със ситуацията, която се получи с Наредба № 3, искаме отговорните лица да бъдат санкционирани - така, както се санкционират фермерите при допуснати грешки. Този член от Наредбата постави бранша на колене“, коментираха пред Фермер.БГ от управителния съвет на НОКА.
 
Браншовата асоциация подчертава, че отмененият вече член 23 от Наредбата е нанесъл значителни вреди на сектора. Заради него стопаните на десетки хиляди животни не са успели да се възползват от полагащите им се субсидии. Става дума за над 1000 фермера, смятат от ръководството на НОКА.
 
Оттам предупредиха, че ощетените стопани са в стачна готовност и ще търсят всички законни начини, за да защитят интересите си.
 
Представителите на бранша възразяват и срещу обидно ниската ставка от порядъка на 5 лв. на глава животно по държавната помощ de minimis. Тя е предвидена за фермерите, претърпели загуби, включително и за стопанствата в Ямболско и Бургаско, които бяха засегнати от чумата по дребните преживни животни. За сравнение през 2008 г. ставката беше 40 лв. на глава дребен добитък.
 
Асоциацията възразява и срещу поголовното избиване на овце и кози в районите близо до границата с Турция. Карантинните мерки там сега засягат около 50 животновъдни ферми в пет общини с приблизително 20 хиляди животни.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Как се променя Наредба 3 за Кампания 2018?
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5259 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news