За наша изненада зимата беше безснежна. За последните 25 дни обаче нивите влязоха в подходящи за сезона фази на развитие, каза Александър Миндачкин – председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Пазарджик, за Фермер.БГ.
 
Рано е да се правят прогнози, но земеделците се надяват на валежи в края на март и началото на април. На този етап те оценяват ситуацията като нормална. Все още не може да се говори за добиви, тъй като влияят много фактори.
 
Като цяло колегите на Миндачкин от другите райони на страната имат притеснения основно заради малкото валежи. Сега те са в позиция на изчакване, посочва той.
 
На въпроса за приоритетите на производителите в Пазарджишко за 2019 г. Миндачкин посочи поливното земеделие като определящо за неговия регион. За жалост, години наред, за това само се говори, жалва се той. 
 
Наред с това земеделците се вълнуват от стратегически въпроси, свързани с новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която е тема на международния форум „Три морета“ в София, който продължава и днес. Те се опасяват, че до изборите за нов Европарламент няма да има развитие и цари абсолютна неяснота какво ще се случи след това.
 
По думите на Миндачкин проблемите идват от това, че има разминаване в интересите на старите и новите страни членки. Трябва да се постигне баланс и българските земеделци да бъдат вписани в него по най-добрия начин, надява се той.