x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Ниви с есенници и оранжерии са унищожени в Бургаско (обновена)

Напълно са погубени посевите от ечемик, пшеница и картофи в село Димчево

Ниви с есенници и оранжерии са унищожени в Бургаско (обновена)
Автор: Фермер.БГ
Близо 3 хиляди декара с есенни посеви са унищожени от високи води в землището на бургаското село Димчево.
 
 
Скъсани диги на река Факийска и стичащи се води от Странджа са наводнили ниви и имоти на местното население, предаде БГНЕС. 
 
Поражения отчитат десетки крупни зърнопроизводители и зеленчукопроизводители в селата Присад, Вършилово, Зидарово и около Карнобат. Напълно унищожени са посевите от ечемик, пшеница и картофи в село Димчево.
 
„За нас това е бедствие. Годината ще бъде нулева. Всички агро-техническите срокове са изтървани, заради това, че водата цяла зима почти е метър“, казва Димитринка Маринова, зърнопроизводител от Димчево, цитирана от dariknews.bg.
 
Местната кооперация отчита над 80% унищожени посеви от обработваните 3500 декара земя. „Това - домати, чушки, дини, пъпеши, всичко е леш. Купуваме скъпи семена, дали сме най-малкото 500-600 лева. Май месец идва, тази вода ако не се изтегли ние заминаваме, умираме прави. Какво ще правим - не знам“, споделя залечнукопроизводителят Костадин Боев.
 
Друг стопанин - Веселин Пехливанов, допълва картината: „Залят ми е тракторът, навесите, караваните, помпите даже - всичко. Водата стигна два метра! Спя в караваната, щях да се удавя. Едва избягах.“ 
 
„Съоръженията на „Напоителни системи” са стари и амортизирани, и не успяват да изпомпат стичащата се в землището вода", казват жителите на Димчево.
 
„Трябва да се подменят с помпи с по-голям капацитет. Необходима е съвременна техника, за да се направи наново милиорация на цялото землище, за да има ефект. Няма друг изход от ситуацията“, казва зърнопроизводителят Красимир Маджаров.
  
От Областна управа обмислят възможност за разработване на канали и разчистване на старите. Комисиите на общинска служба „Земеделие“ вече са констатирали щетите, които на места са 100%. След снеготопенето преливат и язовири, но само от преливниците, като до този момент опасност за населението няма.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Животновъдите от Бургаско получават допълнителен de minimis
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3587 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news