Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.

Приемам
x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Николай Вълканов: Очаквам евентуални изненади в цената на царевицата

Пазарът на мляко е цикличен и може би ще има спад в цената през 2018 г., коментира за Фермер.БГ управителят на ИнтелиАгро

Николай Вълканов: Очаквам евентуални изненади в цената на царевицата
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
В един период на напасване на търсене и предлагане сме по отношение на всички основни земеделски суровини - и по отношение на зърнени и маслодайни култури, и по отношение на мляко и месо. Така коментира пред Фермер.БГ анализаторът и управител на ИнтелиАгро Николай Вълканов изминаващата година и какво ни очаква през следващата. 
 
 
„Имахме един дълъг период, в който цените се понижаваха, производството продължаваше да расте, натрупаха се запаси. Сега горе-долу виждам едно равновесие на пазара и оттук насетне големият въпрос е накъде ще поеме всеки един от тези пазари. До каква степен цената на млякото ще успее да се задържи, например. Но това е един цикличен пазар. Неминуемо цикълът ще отиде отново надолу, но въпросът е в коя част на следващата година ще се случи това“, каза Вълканов. 
 
 
Той отбеляза, че по отношение на зърнопроизводството най-важни ще останат климатичните условия през следващата година. 
„Тази година бяха изключително благоприятни в интерес на истината и особено за пшеницата, което донесе и рекордни добиви. Но заедно с нас рекордни добиви достигнаха и руснаците, например, а и други държави. Така че в крайна сметка бяха постигнати отново едни ценови равнища, които се доближават до дългосрочните средни по-скоро от преди 10-15 години, а не от последните 7-8, когато имахме три години с доста високи цени“, коментира анализаторът. 
 
Според него единствената изненада, която може да се очаква, но не категорично, през следващата година е по отношение на царевицата. 
 
„При царевицата за първи път от пет години насам започнаха леко да изтъняват световните запаси. И при едни по-лоши климатични условия и при една по-лоша реколта в глобален мащаб, тогава може да се очаква и известно повишение на цените“, прогнозира Вълканов. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Свързани новини
Рекордният добив на царевица в САЩ повиши световната оценка
 

Нужна ли е нова промяна в Наредба 3?

news