x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Как набедено за опасно сирене спечели медал за качество?

Оклеветен шотландски производител пребори спекулациите за отровно сирене, което дори печели медали

Как набедено за опасно сирене спечели медал за качество?
Автор: Фермер.БГ
снимка: pixabay.com
Миналата седмица шотландецът Хъмфри Ерингтън спечели битката срещу Департамента за стандартизация на храните в Шотландия и Съвета на Южен Ланкашир, които бяха обявили сиренето му за опасно. Висш съдия постанови продуктите му за годни за консумация и отхвърли предишно решение на съда, което заповядваше унищожаването на една партида Lanark Blue и три партиди Corra Linn, съобщи вестник „Скотсмен".
 
 
Нещо повече. Същото това сирене Corra Linn – твърдо овче сирене от непастьоризирано мляко, спечели два златни медала на престижно международно изложение в Норвегия. „Непрекъснато водим спорове за качеството на нашата продукция и тези отличия от трета страна са фантастично признание за сиренето, което с труд произвеждаме всеки ден,“ радва се Селина Кеърнс, директор в компанията.
 
Но това не е първата битка на собственика Ерингтън с местните агенции за безопасност на храните. Преди две години друго негово сирене – Dunsyre Blue, беше набедено за заразено с Ешерихия коли, довеждайки до отравянето на жителка на Дънбартъншър. По-късно обвинението отпадна, след като Шотландската прокуратура не намери достатъчно доказателства да свърже продукта на Ерингтън със смъртта на младото момиче. А днес, журито на World Cheese Awards отличи със сребърен медал същото това сирене Dunsyre Blue. 
 
Случаят на шотландския производител твърде много напомня за историята с татул в спанака, в която попадна негов български колега. Нека припомним, че зеленчукопроизводителите у нас правят подписка в защита на Ивайло Малджански, за когото твърдят, че е умишлено наклеветен. 
 
БАБХ продължава с проверките.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Кошмар: Български спанак с татул е стигнал до пазара!
 
10 години Еуралис Семена в България
14.01.2019 | 973 прочитания
10 години Еуралис Семена в България
Всяка година компанията надгражда портфолиото си с все по-високодобивни и по-качествени семена
news