x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Несъществуващи овце точат европейски пари

Поредната история, свързана със злоупотреби

Несъществуващи овце точат европейски пари
Автор: Фермер.БГ
Сто несъществуващи овце точат европейски пари. Това показа разследване на Нова Телевизия.
 
Росен Нихтянов е „животновъд“ от Пловдивско. С помощта на недобросъвестни ветеринари, Нихтянов е декларирал в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сто овце, без реално да отглежда и едно животно. 
 
Осъдиха земеделски производител за злоупотреба със субсидии 
 
Нататък схемата е ясна, на база на декларираните пасищни животни, той наема пасища от общинския поземлен фонд (ОПФ), кандидатства и получава субсидия за поддържането им. 
 
През 2015 г. в МЗХГ постъпват множество сигнали и жалби от животновъди, изразяващи се от недоволство, че големи площи от землищата, в които са разположени животновъдните им обекти, се ползват от лица, които нямат животни. В същото време тези фермери получават субсидии за площ, а за животновъдите няма свободни терени за разпределение, необходими им за отглеждане и изхранване на животните. Заради това агроведомството инициира нови промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), свързани с тази материя. 
 
 
Чрез тях пасища, мери и ливади от държавния и общински поземлен фонд вече се предоставят само на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Интегрираната информационна система на БАБХ.
 
Въпреки всички ограничения, схемите за източване на европари чрез несъществуващи животни продължават. Как? Чрез използването на роднински връзки. В случая Сузана Нихтянова, майка на Росен Нихтянов, работи като експерт в техническия инспекторат в Пловдив 
 
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Осъдиха земеделски производител за злоупотреба със субсидии
 

Промените в схемите за обвързана подкрепа ще ...

news