Нерегламентирана жътва на рапица е извършена във Врачанско. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца. В събота към 22.00 ч. в РУ ”Полиция”-Оряхово е получено съобщение от Р. Д. , живеещ в село Селановци, агроном в село Селановци за това, че в местността „Расовите” в земеделски блок, има неизвестни лица с комбайни, които жънат рапица, тяхна собственост. На място са установени три комбайна. Два от комбайните са намерени заключени, а единият е отключен, като не са установени лицата, които са ги управлявали. Вчера е извършен оглед на местопроизшествието. От извършения оглед е установено, че е ожъната 20 декара рапица (около 7 тона) на обща стойност 4200 лв. От проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия по безспорен начин е установено, че поръчител на кражбата е лицето А. Т. на 31 години, живеещ в село Селановци, който към момента се укрива от органите на МВР.

Извършено е претърсване и изземване, при което е установено, че в бункера на комбайн, собственост на И. Г. на 62 години, живущ в село Селановци има ожъната продукция от рапица. Трите комбайна са иззети като към момента се намират в земеделски блок в землището на село Селановци поради невъзможност да бъдат придвижени до село Селановци, където да бъдат съхранявани поради отсъствие на водачите и лоши метеорологични условия. Комбайните се охраняват от служители на РУ ”Полиция”-Оряхово.

Работата по цялостното документиране на престъпната дейност продължава. Уведомен е Административен ръководител - районен прокурор на РП-Оряхово- Г. Кюркчииска. По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУП-Оряхово.

Във връзка с образуваното досъдебно производство вчера са извършени допълнителни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия като е установено, че организатор на извършеното престъпление е лицето А. Т. на 31 години, живущ в село Селановци, който е сформирал група за извършване на престъплението. Ожънатата продукция (рапица) е открита в товарен автомобил и ремарке собственост на Р. Х. на 42 години от град Бяла Слатина, а управляван от Б. Ц. на 41 години от град Лом. Същият е открит в село Бърдарски геран в стопански двор, собственост на С. И. от град Кнежа. В стопанския двор е установен и комбайн, в чийто бункер е открито около 200 кг ожъната рапица. От същия е иззета представителна проба. Автомобилът и земеделската продукция са иззети и оставени на отговорно пазене в ДАП-Оряхово под охрана на служители от РУП - Оряхово. По случая са разпитани четири лица и са задържани лицата Б. Ц. на 41 години от град Лом и А. Т. на 31 години от с.Селановци.

Работата по случая продължава.