x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Неофициално: Турция подготвя квота от 150 хил. агнета за България

Цената, която е определена от южната ни съседка, е 2,90 евро за живо тегло

Неофициално: Турция подготвя квота от 150 хил. агнета за България
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Квотата, която се подготвя за България, е в размер на около 150 хил. агнета за клане, в категориите 30-50 кг. Това е неофициалната информация, която имаме от предварителните разговори с турските колеги, съобщи съпредседателят на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА) Симеон Караколев.
 
 
„Информацията е неофициална, но се говори за квота от около 150 хил. агнета, в категориите 30-50 кг. Цената, която е определена е в размер на 2,90 евро за живо тегло, агнета за клане, закарани до кланици в Турция“, допълни Караколев.
 
По думите му НОКА подготвя писмо до министъра на земеделието, храните и горите .
 
„За мен дори и така предварително, нагласата е, че тези условия устройват румънските агнета, които ще минат през България. Подготвяме писмо до министър Порожанов с предложения как да защитим националните интереси на производителите ни. При тази обявена цена трябва или да продаваме агнета над 40 кг, или да предоставим условията на румънските агнета. Това за тях е перфектна цена. Въпреки всичко, което се говори, очакваме да ни запознаят с официалните условия“, обясни той.
 
Караколев коментира, че нагласите са износът на овце към Турция да започне началото на 2018 г. В рамките на годишната среща-семинар на НОКА е поканена турската асоциация на овцевъдите и козевъдите. 
 
„Участието на турската асоциация ще допренесе за изясняване на евентуалните търговски отношения, касаещи производството на разплодни животни и тяхната реализация в местни ферми“, добави съпредседателят на НОКА.
 
В Турция се отглеждат около 43 млн. дребен рогатдобитък, а членовете на турската асоциация са над 216 хил., с 80 регионални представителства.
 
На 27 ноември в София се проведе българо-турски агробизнес форум, на който министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов се срещна с турския си колега Ахмет Ешреф Факъбаба. В рамките на срещата бяха обсъдени договорните отношения между двете страни. 
 
След четири месеца интензивни срещи 90 процента от необходимите формалности за възстановяване на търговския обмен в областта на животновъдството са изчистени. Формалностите, които обаче са съществени, са свързани с ветеринарни сертификати, форми, изисквания за качество. Друга аспект на документално прецизиране е фактът, че Турция не е член на Европейския съюз.  
 
 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Прогноза: Над 100 лева обвързана подкрепа за овце и кози под селекция
 
До 100% финансиране при лизинг на земя
10.12.2018 | 3317 прочитания
До 100% финансиране при лизинг на земя
Фермерите търсят опростена и бърза процедура за осигуряване на средства за новата стопанска година

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news