x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Неков обсъди казуса за защита на българското кисело мляко

Евродепутатът отправи питане към Европейската комисия свързано с глобите, които могат да ни бъдат наложени

Неков обсъди казуса за защита на българското кисело мляко
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Pixabay
Евродепутът Момчил Неков проведе срещи с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на земеделието Румен Порожанов във връзка с казуса за защита на българското кисело мляко и други традиционни наши продукти, като българско сирене и кашкавал. 
 
 
След присъединяването на България към ЕС, всички български хранителни продукти с географски означения е можело да бъдат защитавани единствено съобразно европейското законодателство и схеми. България обаче близо десетилетие е поддържала паралелен регистър, поради това че е страна по т.нар. Лисабонска спогодба за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, който включва и тези български храни. Това е нарушение на европейското законодателство. В момента срещу страната ни се готви наказателна процедура.
 
Неков запозна министрите с питанията, които вече е отправил към Европейската комисия, а именно: Каква е формулата, по която се изчисляват глобите, какъв ще е евентуалният им размер и има ли заведена такава процедура срещу други държави членки, които поддържат свои продукти в регистър по Лисабонската спогодба и не са ги защитили, като географски означения.
 
При отделните разговори и с министъра на икономиката, и с министъра на земеделието е договорено и постигнато единно мнение, че по въпроса трябва да се действа бързо и да защитим българските традиционни продукти. 
 
Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие по казуса на европейско ниво.
 
Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската схема, включително гръцкото сирене „Фета“, а ние имаме само 2 защитени продукта – българското розово масло и горнооряховски суджук.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Вписват Странджанския манов мед в регистъра на защитените наименования?
 

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news