x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

Назрява обществено недоволство срещу допускането на ГМО у нас

Темата за допускането на ГМО на територията на България отново предизвика обществен дебат и недоволство сред гражданите на страната след като преди ден заместник министър Цветан Димитров заяви, че „ако забраним вноса на ГМО, ще се превърнем в “Остров на глупаци“

Назрява обществено недоволство срещу допускането на ГМО у нас
Автор: Фермер.БГ
снимка: © Фермер.БГ
Темата за допускането на ГМО на територията на България отново предизвика обществен дебат и недоволство сред гражданите на страната след като преди ден заместник министър Цветан Димитров заяви, че „ако забраним вноса на ГМО, ще се превърнем в “Остров на глупаци“. Изявлението на зам.-министър Димитров е от заседанието на ПК по земеделие, където бе обсъдено становщето на страната ни по отношение вноса на ГМО храни и фуражи на територията на България. Както Фермер.БГ писа, Европейският парламент даде право на всяка държава-членка сама да реши дали да допуска внос на ГМО на територията си или не. 
 
Масово обществото не е съгласно да се допуска отглеждането на ГМО, а напротив – като малка държава, България трябва да бъде оазис на биопроизводството, с което би спечелила повече, независимо какъв е натискът отвън, включително и от Съединените щати. Американската държава се противопостави на правото на европейските държави да решават сами за ГМО. Има индикации, че държави като Швейцария и Австрия с традиционни производства няма да допуснат внос на ГМО храни и фуражи на териториите си. В социалните мрежи назрява силно обществено недоволство и готовност за протести срещу евентуалното допускане на ГМО храни и фуражи у нас. 
 
В крайна сметка депутатите решиха да изпратят становището си на Европейската комисия, но с рамкова позиция, в която България ще има правни основания да наложи мораториум върху вноса на ГМО храни и фуражи ако това уврежда интересите й, както се случи с наложената забрана за износ на дървесина в началото на тази година.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕК прие нови правила за допускането на ГМО фуражи и храни
 

Ефективна ли е политиката за биопроизводство в България?

news