От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) настояват върху земеделски земи да не се отглеждат генно-модифицирани култри нито за търговски, нито за опитни цели. Това се посочва в становище на НАЗ, изпратено до Фермер.БГ, относно промените в Закона за опазване на земеделските земи (ЗОЗЗ). Основната философия на Закона трябва да бъде запазване на земеделската земя като средство за производство, което не се възстановява, се посочва още в становището.

Ето и останалите предложения за изменение и допълнение на Закона, които дават от НАЗ:

1. Да се запишат текстове, които да забраняват промяната на статута на земеделски земи от 1-ва до 7-ма категория; преписките да се гледат на централно ниво, да се ограничат инвестиционните интереси в/у земеделски земи, правени със спекулативна цел.

2. Да бъде спряно разглеждането на вече приетите заявления за промяна на статута на земеделските земи до приемането на промените в ЗОЗЗ.

3. Да се предвиди в Закона екологично и технологично опазване на земеделските земи.

4. Да се изготви текст, който ще предпазва земеделските земи от отглеждане на ГМ култури на тях ( на земеделски земи да не се отглеждат нито за търговски цели, нито за опитни цели в реални условия )

5. Да се изготви Наредба 2, която да урежда застрояването на земеделските земи без промяна на предназначението, когато застрояването е за земеделски нужди (част от стопанския двор например) и да се утвърди от двете министерства (МРРБ и МЗХ) .

6. Да се сформира Работна група между двете министерства и представители на браншовите организации на ЗП и животновъди, която да оформи Проектозакона и да се координират двата закона – Закон за устройство на територията и ЗОЗЗ.