Странните изказвания на министър Симеон Дянков от пресконференцията днес бяха посрещнати с възмущение, не само от протестиращите зърнопроизводители, но и от целия земеделски сектор.

Като много неправилни определи някои от коментарите на министър Дянков, заместник-председателят на НАЗ Васил Петров. Според него не е вярно, че зърнопроизводителите били генерирали големи печалби през миналата година. В много райони миналата година е имало земеделци, които са претърпели и доста загуби.

„Това са едни чиновнически изказвания, но за съжаление трябва сега тях тепърва да ги учим и на статистика, и на правилно говорене. Първото нещо, което трябва да знае един министър на финансите, е, че зърнопроизводителите не продават на международни цени. Реализацията на стоката по международни цени става едва от втора, дори от трета ръка. Така че един такива обвинения най-малкото са смешни. Но сигурно са интересни за публиката – да говорим за свръхпечалби”, обясни той.

Според Васил Петров не е вярно, че много субсидии отивали при малко хора. Днес министър Найденов каза, че 3,4 % от зърнопроизводителите получават 78 % от всички субсидии (на стойност близо 1 млрд. лв.).„Действително има няколко десетки големи фирми, които действително вземат много пари. Но нашата асоциация не отстоява техните интереси. Но ако държавата смята, че това не е нормално, защо не е създала правила? Лошото е, че не говорят неща, които да решат проблемите, а се опитват да се измъкнат от капана, в който сами са се вкарали”, казаха от НАЗ.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Дянков говори за "животнопроизводители" и цена на хляба, формирана от фермери! Дянков говори за "животнопроизводители" и цена на хляба, формирана от фермери!
21.03.2011
Отново замесиха зърнопроизводителите в цената на хляба. Очевидно някой не е наясно как се формира цената на хляба. Били свръх печалбари с тлъсти субсидии.