x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

НАЗ: Създаването на 28 различни плана за ОСП може да доведе до ренационализация

Въвеждането на национално съфинансиране на директните плащания може да доведе до изкривяване на конкурентоспособността на сектора на ниво ЕС, считат от НАЗ

НАЗ: Създаването на 28 различни плана за ОСП може да доведе до ренационализация
Автор: Фермер.БГ
Снимки: НАЗ
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) смята, че комюникето на Еврокомисията за бъдещето на прехраната и селското стопанство в ЕС съдържа много неясноти относно новия модел на предоставяне на подпомагането и лансирането на принципа на субсидиарност при определянето и прилагането на бъдещите национални стратегически планове за Общата селскостопанска политика (ОСП) от страна на държавите членки.
 
Според асоциацията създаването на 28 различни национални плана за ОСП може да доведе до ренационализация на тази общоевропейска политика. Становището на асоциацията бе представено от председателя на УС на НАЗ Светослав Русалов по време на първата среща за „Устойчиво бъдеще на земеделието в ЕС" на земеделските камари на държавите от региона „Три морета" (страните-членки от Централна и Източна Европа), в която участие взеха земеделските камари и фермерски съюзи от общо 12 държави - Австрия, България, Хърватска, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Румъния, съобщиха от НАЗ. 
 
Според становището на зърнопроизводителите намаляването на разликите в подпомагането между държавите членки и изравняването на директните плащания между европейските фермери е ключово за бъдещето на ОСП и нейната стабилност. Това, както и възможността определянето на тавана на плащанията по Първи стълб да бъде решение на страните членки, залегна и в подписаната на 18 октомври тази година Братиславска декларация. 
 
 
НАЗ, както и всички останали участници в конференцията във Варшава, бяха единодушни, че евентуалното въвеждане на национално съфинансиране на директните плащания може да доведе до изкривяване на конкурентоспособността на сектора на ниво ЕС. Предлаганата нова зелена архитектура от друга страна, според която ще е възможно миксиране на мерките от Първи и Втори стълб, като същевременно се спазват базовите изисквания (практики за опазването на околната среда и климата) като условие за получаване на директните плащания, могат да доведат до задълбочаване на административната тежест за земеделските стопани.
 
Всички делегации се съгласиха, че оттук нататък предстои много работа - както за националните администрации, така и за фермерските организации. Във втората част на форума, която бе посветена на устойчивостта на земеделието в ЕС, участие взе и Генералният секретар на COPA-COGECA Пека Песонен. В края на срещата представителите на фермерските организации подписаха обща декларация, с която се ангажират да промотират устойчиви земеделски практики, за да минимизират вредното въздействие на земеделието върху околната среда.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
ЕК обяви позицията си за новата ОСП
 
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
16.10.2018 | 2357 прочитания
Прогноза: Поскъпването на пшеницата е към края си
Реколтата у нас е добра на фона на слабите резултати в част от ЕС и Русия, отбелязва ИнтелиАгро

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?