x
съобщение
Нямате нови писма.
Известия за коментари
Известия за коментари
Нямате нови известия.
Мнения в абонирани
Мнения в абонирани
Добави приятел
Приятели
Нямате нови покани за приятелство.
Дейност на приятели
Дейност на приятели
Вход през фейсбук

НАЗ: Противоградовата защита трябва да обхваща цялата страна

Когато се касае до противоградовата защита, в този случай всички ние работим на една споделена отговорност, категоричен е Костадин Костадинов

НАЗ: Противоградовата защита трябва да обхваща цялата страна
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Противоградовата защита е една много болна и тежка тема. Утре е срокът, в който трябва да внесем становище за мнението на асоциацията по въпроса. Нашето мнение е, че трябва да има противоградова защита на цялата страна. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.
 
 
„В момента изготвяме нашето становище и утре то ще бъде входирано в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според нас трябва да има противоградова защита на цялата страна. Важна е защитата на всички територии“, обясни Костадинов.
 
През месец март ресорното  ведомство обяви, че предвижда въвеждането на задължителна годишна такса от 0.50 лв./декар за борба с градушките, съфинансиране на тази дейност от застрахователните дружества, които работят със сектора, както и преобразуване на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ в държавно предприятие. Публикуваният проект, чието обществено обсъждане продължава до 23 юни, предвижда събирането на таксата да започне от 2019 г., като нейният размер ще се запази непроменен и през 2020 г.
 
„Когато се касае до противоградовата защита, в този случай всички ние работим на една споделена отговорност. Има райони, в които не падат градушки, има и такива, в които падат. Тук проблемът не е само таксата, защото примерно в Добруджа и в част от Северна България няма изградена ракетна защита. Предлагат един самолетен способ, който ние не сме виждали и не знаем как ще действа“, добави председателят на НАЗ.
 
В мотивите на проекта е записано още, че защитавана територия на страната ще се увеличи от 17.2 млн. декара през 2017 г. на 22 млн. декара през тази година и ще достигне 90 млн. декара през 2019 г.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!


Свързани новини
Какво предвижда новият закон за борба с градушките?
 
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
10.12.2018 | 5362 прочитания
Идва ли краят на торовата индустрия в България?
Налаганите високи цени на въглеродните емисии и готвеното отпадане на антидъмпинговите мита за внос от страни с ниски рестрикции водят до ликвидация на сектора

Коя тема от новата ОСП представлява най-голям интерес за Вас?

news