След часове преговори, кажете в крайна сметка какво договорихте, доволни ли са хората, не са ли, какво каза властта и всички други подробности около чувствителните събития от последния ден?

 

Прекратяваме протестите до 30 Април 2011 г. Ако до тогава първа точка в споразумението не бъде изпълнена министър Мирослав Найденов подава оставка.

 

Вчера не искаше да я дава, съгласи ли се вече?

 

Съгласен е. Бойко Борисов също го заяви пред медиите и така и той пое отговорност. Аз казах, че сега след преговорите ще се търси отговорността някъде другаде, ние даваме отсрочка и те самите посочиха този срок и от тук нататък пряката отговорност за изпълнението на тази точка ще се носи лично от министър Мирослав Найденов. Дори искахме и това да запишем в допълнителното споразумение към Меморандума, но думите му бяха, че поема отговорност и наистина ще си подаде оставката ако на 30 Април не е изпълнена точката, затова не пожела в такъв документ да се включва и този текст.
Искам да отбележа, че субсидии сме записали да има за всички. Няма кой е застъпен, кой не е застъпен, европейските субсидии и националните доплащания записахме да се изплатят на целия земеделски сектор, на всички отрасли, с изключение на тези, които имат задължения към НАП към 28 февруари.  Не сме съгласни с публикуваните решения на УС на ДФЗ за последните срокове – три периода, в които да се изплащат доплащанията. Искаме за всички да получат всичкото, което им се полага до 30 Април 2011, така че мърдане няма. Мотивът да искаме това е, че не могат да бъдат разграничавани земеделските производители по отношение на подпомагането. В ДФЗ вече трябва да има списък на длъжните към НАП. Тези със задължения ще им бъде плащано до 15 след представянето на удостоверението от НАП за липса на задължения.

 

Значи наистина за всички, така ли, тъй като ни питаха това важи ли за биопроизводителите?

 

Да за всички и по агроекология и необлагодетелствани райони и т.н. Всички схеми по СЕПП влизат вътре в документа.

 

Вчера разбрахме, че министрите също искали да предлагат някакви неща?

Не се съгласихме. Те бяха подготвили някакви текстове за слоя за застъпванията, казахме, че това не подлежи да се коментира. Искаме за всички, това което всъщност беше записано в документа, даже и тези със застъпвания. Действително с тази точка сме защитили всички земеделски производители, които имат право на подпомагане. Пак повтарям, ако не стане до 30 Април министъра си заминава.

 

А има ли пари за всички?

 

Дянков каза, че ги е осигурил и го повтори по време на преговорите. Действително дълго продължиха преговорите, противно на очакванията им, че едва ли не отидем да преподписваме някакви предложени текстове.

 

В Първа точка сте написали комисия? Това някакъв нов орган ли е, какво е?

 

Който има проблем с плащанията или какъвто и да било друг със санкции и прочие, вече говоря за нашите членове, пуска жалба до МЗХ и комисията разглежда отделно всеки един случай и отговаря писмено. Първо ще се излезе с решение на казуса, което ще се предложи на министъра. НАЗ не може да бъде арбитър, но ще имаме препоръчителен характер и гласност в групата.  Това го поискахме, защото много земеделски производители са объркани и никой не знае за какво точно колко пари е получил, има ли санкция, няма ли, защо като е изряден няма субсидии и т.н. Там ще могат да се разглеждат частни случай. В тази връзка добавихме още един текст в споразумението – след като бъдат изплатени сумите на бенефициента до 60 дни той да получи уведомително писмо, на базата на което той ще може да се жалва. Сега знаете, че още за предни години няма такива изпратени писма.

 

Акциза също породи доста въпроси и коментари под новините и във форума на Фермер.БГ?

 

До 30 Май трябва да има закон и наредба за прилагане на държавната помощ от 1 Юли 2011 г. Знам, че сега ще отправят упрека, че за първата година сме изтървали акциза, затова ще кажа, че не сме го изтървали, защото в следваща точка пише, че ние със Симеон Дянков трябва да седнем и да начертаем финансовата рамка за националните доплащания за следващите три години за нашия сектор – зърнопроизводство за стопанските 2011, 2012, 2013 години.  Тези 35 млн. лв., които загубихме за акциза за първото полугодие на тази година ще бъдат включени към първите национални доплащания по Кампания 2011 г.
Ако теоритично договорим 100 млн. лв. национални доплащания ще има отгоре още 35 млн. лв., които не сме получили сега, тъй като до момента не можаха да нотифицират този вид държавна помощ досега.

 

Искате да кажете, че  ако нотификацията беше защитена на време, за първите шест месеца на тази година зърнопроизводителите щяха да се радват на 35 млн. лв. за облекчаване на разходите им за горива под формата „акциз“?

 

Министър Дянков ни каза:“Аз правя разчет за 35 млн. лв.“, като ние договорихме 70 млн. лв. за цялата година. Сега ако правим разчета на база на месеци, на литри на декари ще излезе, че примерно второто полугодие горим 65% нафтата и то е така, ама влизаме в една полемика и затова решихме да говорим с твърди и конкретни цифри. Той каза, че на базата на тези 35 млн. лв. ние ще получаваме намалена ставка на акциза, която може да е в зависимост от декарите по Наредба 3. Сега на 25 март трябва да излезнат декарите по наредбата. Ако са 20 милиона, примерно ще ни възстановяват по 44 стотинки, обаче сега ако са 21 милиона декарите ще възстановяват по 43,4 стотинки. Министър Дянков нотифицира сумата пред Брюксел, а в зависимост от декарите ще се оформи коомпенсацията за литър гориво. Другото което си е техен проблем е, че обмислят вариант дали възстановяването да бъде с фактури или с ваучери. Чисто технически как ще се прилага държавната помощ не ни интересува, защото по-важното за нас е да я има.

 

По отношение на хаоса, какво ще ни кажете?

 

Очакваме промени в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, Закона за опазване на земеделските земи, наредбите за очертаване на земеделските парцели и прочие. Записахме, че до 15 май трябва да се инициират промените в Закона за собствеността, дори имаме предвид, че служебното разпределение трябва да отпадне, споразуменията за ползване трябва да влязат в Наредба 105 за предварително очертаване и да имат задължителен характер и приоритет пред правното основание за ползването на земята.

 

Г-н Христов, нека по-напред да кажем за данъците, тъй като въпросът е много чувствителен и  постоянно се повдига във форума?


Дянков твърдо каза, че за 2010 г. земеделските производители в общи линии ще изгорят. За 2010 г. така ще бъде. Там има няколко неща, които ги написахме като Приложение към допълнителното споразумение към Меморандума. 60% преотстъпен данък ще има за 2010 г. за ЕТ и ЮЛ. Тоест, ако дължиш 10 лв., 6 лв. преотстъпване на данъка и внасяш 4 лв.
Искахме това, вече е записано и че земеделските производители, които водят счетоводство ще бъдат облагани по общия ред като ЕТ.  По отношение на de minimis казаха, че са го измислили.

 

По време на преговорите премиера разбра, че наистина има натрупани проблеми и ето, че  разпорежда проверка в ДФЗ. Чу ли се чия глава ще падне?

 

Не. Категорично заявиха на няколко пъти, че след проверките, ако се установи, че има виновни те ще бъдат отстранени.

 

И какво е обобщението накрая?

 

Протестите се прекратяват до 30 април и се надяваме, че това което не е постигнато с това споразумение от тук нататък да остане като задачи за решаване. Факт е, че дадохме отсрочка за субсидиите. Честно казвам, че имаше недоволни коментари с искане не за 30 Април, а за 5-ти например. Обаче ако ние бяхме поставили този срок, министъра после ще се оправдае с нас, затова се съобразихме с него. Едва ли сме го натиснали насила и сме поискали 5-април, а държавния апарат не е могъл да се справи с краткия срок и едва ли не ние ще сме си виновни за срока.  В София на преговорите беше почти целия УС на НАЗ – над 15 души и макар и с недоволство и нежелание, ако може така да го кажем, приеха споразумението да подпишем в този вариант. Да, имаше коментари и забележки, но в крайна сметка в един диалог трябва и двете страни да останат еднакво недоволни.  Диалогът с изпълнителната власт ще продължи и самия факт, че ще имаме работна среща с министър Дянков за рамка на националните доплащания е голям успех. Давам пример – за 2008 г. и 2009 г. националните доплащания бяха издействани -  150 млн. лв. и то с протести.  Тази година са пак 300 млн. лв. и без нито една стачка. Това, което завихме днес на премиера и министрите беше следното: „Видяхте, че почти две години нямаше почти никакъв протест и ако искате през следващите две години да не ни виждате, то вършете си работата“. Ако искат да си доизкарат мандата спокойно ще очакваме да си изпълняват наистина поетите ангажименти.

 

Председателят на УС на НАЗ Радослав Христов заяви, че благодари на всички браншови организации за оказаната подкрепа във връзка с националните протести.