Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) е против промените в закона за генетично модифицираните организми. Това стана ясно от официално становище на НАЗ, изпратено до Фермер.БГ. НАЗ е против отглеждането на ГМО на територията на страната, като се има предвид, че не е възможно съвместното съществуване на ГМО и не-ГМО, се посочва в документа.

Публикуваме становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите:

Становище на Националната асоциация на зърнопроизводителите за отглеждането на ГМО
Членовете на УС на НАЗ проведоха разширено заседание на УС, на което присъстваха председателите на всички регионални организации, членове на НАЗ на 22.01.2010 г. На заседанието точка от дневния ред беше позицията на членовете на НАЗ за отглеждането на ГМО. След задълбочено обсъждане, се оформи единодушната позиция на НАЗ, която бе гласувана:

НАЗ е против промените, които се правят в Закона за генно модифицираните организми. НАЗ е ПРОТИВ отглеждането на ГМО на територията на страната, като се има предвид, че не е възможно съвместното съществуване на ГМО и не-ГМО. ГМО не трябва да се отглеждат, като се ограничава и използването им  в хранително-вкусовата промишленост, както и за фураж на животните и се позволява използването им единствено за технически цели.

Аргументите ЗА и ПРОТИВ отглеждането на ГМО са многобройни, могат да бъдат изписвани тонове страници становища и т.н. Но основният аргумент, движеща сила за позиция е бил икономическият ефект. Какво показват цифрите: При отглеждане на ГМО: Реално средно завишаване на добив от 1 дка с 10-15%, а разходите по производството се увеличават с 30 %(особено през последните години). В заключение на тези цифри, позицията ни е: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЛАГА НА РИСК ЖИВОТА НА БЪДЕщИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЗАРАДИ НЯКОЛКО ЛЕВА ПРИХОД.

Не трябва да забравяме, че производството и технологията на ГМО, почти на 100% са монополизирани от фирма „Монсанто” и както на всички ни е известно, голямата световна фирма харчи огромен финансов ресурс за реклама и изкривяване на информацията относно добивите и доходността от ГМО.
Най-ценното и правилно ще бъде, ако България остане ЧИСТА от ГМО. Само така ще могат да се отглеждат биопродукти на територията на страната, а в това е бъдещето на българското земеделско производство.

Добре е да се проучи опита на други страни в и извън ЕС, като трябва да се има предвид, че има много възможности, които европейските директиви предлагат, ТАКА ЧЕ ДА СЕ ЗАЩИТЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА.