Днес следобед приключи срещата на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ )  с представители на правителството по повод неизпълнени обещания по предварителното споразумение на асоциацията и Финансовото министерство от 22-и Март тази година, заяви за Фермер.БГ председателят на НАЗ Радослав Христов

 

На срещата присъстваха Министър Мирослав Найденов, зам. министрите Светлана Боянова и Цветан Димитров, финансовия министър Симеон Дянков и изпълнителния директор на ДФЗ г-н Порожанов.

 

На срещата са договорени следните параметри:

Националните доплащания на единица площ ще бъдат в размер на 310 млн. лева , 240 млн. лв. национални доплащания и 70 млн. лв. като компенсация за акциза за 2011 г.

 

На срещата е определена и финансовата рамка за доплащанията за стопанските 2012 и 2013 г. Нивата на доплащанията ще бъдат запазени, а именно 10 лв. на декар и да влезе нотификацията за акциза, която се чака да бъде окончателно одобрена и тя ще се прилага на единица площ за всички сектори – животновъдство, зърнопроизводство и т.н.

 

Във финансовата рамка е записано, че нотификацията за акциза ще започне да действа от 01 януари 2012 г., допълни Христов и уточни, че това ще стане след одобрението на ЕК, което се чака всеки момент.

 

На срещата е договорено националните доплащания за единица площ и за трите години 2011, 2012, 2013 да бъдат изплащани в срок до 31 януари на следващата година.

 

Водени са разговори и относно новите промени в закона за земеделските земи, които днес са гласувани на първо четене в Народното събрание, като Радослав Христов отбеляза пред Фермер.БГ, че предложенията на асоциацията не са били включени при днешното гласуване. Той допълни, че предстоят разговори с Десислава Танева и Комисията по земеделие към парламента, за да се види защо се е стигнало до отпадането им.


От националните доплащания 73 млн. лв. са предвидени за тютюнопроизводителите, а 71 млн. лв. – за животновъдство по схемата на глава животно.

 

 

© 2011 Фермер.БГ