Министър Мирослав Найденов днес отново повтори на медиите в парламента, че 3,4% от земеделците у нас взимат 78% по СЕПП и затова трябвало да се търсят механизми за постигане на баланс между растениевъдство и животновъдство. Думите му бяха, че този баланс е  нарушен в полза на растениевъдството. Внезапно министърът каза, че подкрепя и проектите, свързани с екоземеделие.

Припомняме, че европейските средства и агроекологичните плащания не са дадени на голяма част от биоземеделците още от 2009 г., както многократно сигнализираха от Асоциация "Биопродукти" и посочват страшно объркани случаи със застъпвания и други проблеми, с които чиновниците трудно се справят и обикновено не могат да разрешат.

Междувременно расте напрежението между отделните съсловия относно размера на субсидиите. Зеленчукопроизводителите са недоволни, че на тях им се дават същите субсидии, както на зърнопроизводителите, като уточняват, че помощите при тях покриват 5% от разходите, а при зърнопроизводителите близо 20%, заради което ще инициират разговори с властта. За оранжерийните производители пък субсидиите покривали около и по-малко от 1% от разходите, а за животновъдството въобще няма европейски субсидии.

 

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!