Най-студената и дъждовна пролет в историята на метеорологичните наблюдения в Италия – тази тема стои сред главните новини в страната. Освен огромни икономически загуби вследствие на загубата на над един месец от туристическия сезон, огромно безпокойство провокират и загубите на фермерите – Италия е един от най-големите износители на земеделска продукция, особено плодове, зеленчуци и горски плодове, пише EastFruit. 

Експерт по овощните градини: Две са условията за успех

За момента най-големи са щетите за производителите на череши. Макар значителна част от тези плодове да се отглеждат на закрито, фермерите са отчели спад в реколтата. В стопанствата, където продукцията се отглежда на открито, загубите достигат до 50%. Дори след прибирането плодовете не могат да бъдат реализирани на пазара на дребно, тъй като не съответстват на базовите параметри за качество. Поради това цените на черешите тази година на вътрешния пазар остават високи. 

Италия изнася около 10-12 хил. тона череши на година. През 2019 г.  обаче износът ще намалее до минимални обеми, а вносът на свой ред ще бъде рекорден. Това представлява прекрасна възможност за доставчиците на череши. 

При производителите на ягоди в Италия също има регистрирани загуби. Катастрофално ниските цени в началото на сезона доведоха до слаби прифоди за производителите в южните региони на страната, а обилните валежи – щети на ягодопроизводителите от централните и северните региони. 

Валежите и дефицитът на слънчеви дни водят до това, че качеството на плодовете не отговаря на минималните изисквания за качество. Така продукцията отива в преработвателния сектор. Съответно търсенето на качествени ягоди на пазара е доста високо. 

Още една култура, за която земеделците в Италия са обезпокоени, е кайсията. Сезонът на реализация на кайсиите е в разгара си, но неочаквано обилните валежи влияят негативно върху качеството им. Като резултат, въпреки че се окачваше ръст на реколтата от кайсии в Италия с 36%, сравнено с миналата година, значителна част от продукцията ще отиде за преработка.