Централи за електричество от слънчева енергия няма да могат да се изграждат върху най-плодородните селскостопански земи – от първа до четвърта категория. Пред такава забрана ще се изправят инвеститорите във фотоволтаични /ВЕИ/ проекти, ако поправката в Закона за опазване на земеделските земи, одобрена вчера от парламентарната комисия по земеделие, бъде гласувана и в пленарната зала, опoвести председателят на парламентарното звено Десислава Танева.

На второ четене с гласовете на ГЕРБ комисията е приела слънчевите централи да се допускат само върху неполивни земи от пета до десета категория или върху такива, които не са определени като земеделски. Изключение се прави в случаите, когато инсталацията произвежда зелена енергия за собствени нужди.

Фотоволтаичните централи покриват голяма площ, която впоследствие не може да се обработва, аргументира поправката  Десислава Танева. По думите й вятърните генератори не създават такъв проблем, защото при тях се налага промяна на предназначението на много по-малка площ, която е необходима за поставяне на основите на турбината.

Промяната на предназначението на земите да става невалидно, ако до 3 месеца собственикът или инвеститорът не платят дължимата държавна такса, искат в сектора. Предприемачите ще разполагат с 3 години, за да получат строително разрешително, и с 6 години, за да стартират строителството, преди да се обезсили решението за изваждане на земите от земеделския фонд.